България е предоставила убежище на руския опозиционер Евгени Чупов 16

...
България е предоставила убежище на руския опозиционер Евгени Чупов 16
Коментари Харесай

След 16 месеца ходене по мъките: България даде убежище на беглец от режима на Путин

България е предоставила леговище на съветския опозиционер Евгени Чупов 16 месеца, откакто той подаде молба за това.  Така той има статут на емигрант у нас. Това заяви той в обществената мрежа, като разгласява решение на Държавната организация за бежанците. Съпругата на руснака и четирите им деца ще останат в България с него. 

Евгени Чупов е у нас повече от година, като потърси протекция с изказванието, че не е в сигурност в Русия. 41-годишният мъж е учител по британски език и води блог, в който постоянно подлага на критика съветските локални управляващи и интензивно се занимава с социална активност.

През 2015 година основава придвижване, което се концентрира върху проблемите на един от огромните московски региони. Активно взе участие в акцията на опозиционни дейци за изборите на локалния парламент – Московската Дума. Твърди, че е арестуван неведнъж поради активността си. През 2019 година в Москва се организират избори за локалния парламент. Тогава неговото придвижване поддържа претендента за народен представител Иван Жданов, който е шеф и основен правист на Фонда за битка с корупцията (ФБК) на Алексей Навални, напомня Свободна Европа. 

През август 2019 година Чупов подаде първата си молба за статут на емигрант, само че получи отвод от Държавната организация за бежанците (ДАБ). Той апелира това решение в Административния съд – София град, само че делото беше прекъснато, тъй като ДАБ беше отдръпнала своето решение, с което отхвърля на семейство Чупови да останат в България като бежанци.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР