България е предоставила доброволна вноска в размер на €50 000

...
България е предоставила доброволна вноска в размер на €50 000
Коментари Харесай

България даде €50 000 за разследване на руските престъпления в Украйна

България е предоставила доброволна вноска в размер на €50 000 в Доверителния фонд за събиране на средства за подкрепяне на активността на Службата на прокурора на Международния углавен съд (МНС) в Хага, проверяващ съветските военни закононарушения в Украйна. Това се схваща от доклада за активността на Министерството на правораздаването под управлението на Надежда Йорданова, съобщи „ Сега “.

" Осигурено е интензивно присъединяване в самодейностите на ниво Европейски Съюз, свързани с битката с безнаказаността в Украйна. В рамките на своята подготвеност Министерството на правораздаването взе участие в оперативна група " Замразяване и изземване " (Freeze and Seize Task Force) на Европейска комисия, основана за съгласуване на дейностите, свързани със замразяването на активи ", се споделя в доклада.

През пролетта Висшият правосъден съвет реши, че не е оправдано български магистрати да вземат участие в специфичната интернационална комисия, която по самодейност на Полша ще документира и открива съветските закононарушения, осъществени в Украйна. Без спор съветът одобри единствено за сведение писмото на правосъдното министерство, което им препращаше полската молба за изтъкване на специалисти.

Йорданова се закани още веднъж да сложи въпроса на вниманието на съвета. " Аз съм в неразбиране, това е ценностен въпрос ", уточни министърката, която отсъстваше от съвещанието, на което нотата от Полша беше призната единствено за сведение.

Тя акцентира, че България не може да остане пасивна, до момента в който се проверяват всички военни закононарушения и отговорните не бъдат осъдени. До наново внасяне на точката в дневния ред на съвета по този начин и не се стигна, а от през днешния ден Йорданова към този момент не е министър на правораздаването. Предстои да забележим дали като неин правоприемник служебният министър Крум Зарков ще го направи.

Полската самодейност обаче към този момент няма нищо общо с Международния углавен съд в Хага, чийто прокурор Карим Кан инициира следствие на съветските закононарушения в Украйна.

Още пред април " Сега " изпрати въпроси до прокурора Карим Кан, както и до българското правосъдно министерство, Висшия правосъден съвет и прокуратурата по отношение на опциите български магистрати да оказват помощ на Международния углавен съд. Отговори не пристигнаха от нито една от тези институции.

" България ще взе участие и в следствието на МНС в Хага за възможни военни закононарушения. Един от вероятните разновидности е юристите, които са на първа линия и беседват с бежанците, да се включат със сведения за осъществените разнообразни закононарушения, експанзии и зверства ", разгласи малко преди този момент министър Йорданова.

Министерството на правораздаването инициира основаването на координационен механизъм за събиране и изпращане на информация и материали, които да подкрепят следствието на МНС.

" Франция, Нидерландия, Словения, България, Латвия, Полша, Литва, Люксембург, Испания, Швеция, Чехия, Хърватия, Гърция, Италия, Естония, Австрия, Ирландия, Германия, Финландия, Португалия, Словакия, Малта, Дания, Белгия, Румъния и Кипър се ангажират да положат всички нужни старания, с цел да обмислят увеличение на поддръжката си за МНС както финансово, по този начин и във връзка с човешките запаси ", се споделяше в изказването.

На челната фотография: Прокурорът Карим Кан в Буча, Украйна, април 2022 година

ТЕМА преди 14 часа 1128 преди 17 часа 1381 преди 19 часа 910
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР