България е получила зелена светлина от ЕК да разпредели близо

...
България е получила зелена светлина от ЕК да разпредели близо
Коментари Харесай

Земеделците ще получат близо 940 млн. лева субсидии и ковид помощи до декември

България е получила зелена светлина от Европейска комисия да разпредели близо 72 млн. лв. държавна помощ за земеделците като мярка в поддръжка ликвидността на бранша в изискванията на пандемия от ковид. Макар сумата да е по-ниска от миналогодишната есенна коронавирус субсидия, евентуално ще бъде една от най-високите като ликвидна поддръжка за обособени бизнеси. Най-голяма част от парите в този момент са планувани за животновъдите, които в петък получиха и пролонгация за погашение на държавни заеми.

Освен подпомагането поради пандемията до декември в селското стопанство ще бъдат получени и част от европейските дотации, чиято сума ще доближи 865 млн. лв..
72 млн. лв. за плодове, зеленчуци, пчели и животни
За втора поредна година земеделският бранш ще получи държавна помощ за превъзмогване на последствията от пандемията. През второто полугодие на 2020 година за задачата бяха разпределени към 100 млн. лева Начинът на разпределението на средствата остава същият: те ще бъдат изплащани на фермерите като закрепена сума за всяко отглеждано животно или обработваема земя. Сега утвърденото от Европейска комисия подкрепяне е към 72 млн. лв.. По проект България би трябвало да разпредели сумата сред 50 хиляди фермери от секторите отглеждане на животни, плодове, зеленчуци, лозарство и пчеларство. От сумата 70 млн. лв. се обезпечават от държавния бюджет, а останалите 2 млн. лв. са пренасочени от други държавни помощи за вложения в земеделието, където е имало неусвоен запас.

На съвещанието си в петък управителният съвет на фонд " Земеделие " реши да насочи най-голямата част от новата субсидия към животновъдите. Между тях ще бъдат разпределени 37 млн. лв.. Сумите ще варират от 15 до 77 лв. за животно по общо девет схеми за фермите, отглеждащи крави, биволи, овце и кози. По време на съвещателен съвет по отглеждане на животни в края на септември земеделският министър Христо Бозуков разгласи, че с помощта се възнамерява да бъдат подкрепени близо 20 хиляди животновъди.

Секторът ще получи и втора помощ в изискванията на пандемията: фонд " Земеделие " ще отсрочи с година изплащането на държавни заеми, получени в интервала 2008 - 2012 година Крайният им период за погашение става ноември 2022 година Върху отсрочените заеми, които ще са с 2% рента, обаче се изисква и поръчителство в размер на 110% от главницата и лихвата.

В петък фонд " Земеделие " насочи други 29.5 млн. лв. от коронавирус помощите към производителите на плодове, зеленчуци и грозде. Субсидиите ще се изплащат на база обработваемата земя. Сумите варират сред 300 лв. за хектар при зеленчуци като моркови и зеле до 1120 лв. за пипер. По-висока дотация е планувана за оранжерийните производители, които ще получават по 3300 лв. на хектар за производството на домати, краставици и пипер. Подпомагането при плодовете ще варира от 280 до 550 лв. на хектар, а лозарите ще получават по 170 лв. на хектар за винено грозде и 28 лв. за десертно, излиза наяве още от решението.

Според проекта на земеделското министерство корона дотациите за овощари и зеленчукопроизводители би трябвало да доближат до над 23 хиляди фермери. Отделно към 6300 пчелари ще бъдат подкрепени с 5 млн. лв.. Субсидията за тях е 7 лв. за едно пчелно семейство.

Според условията на Европейската комисия за погашение на краткотрайни държавни помощи около пандемията оптималната сума, която може да получи една компания, е 500 хиляди лева Условие е и помощта да бъде разпределена сред фермерите до края на годината, като проектът на фонд " Земеделие " планува заплащанията да бъдат преведени до 10 декември. Самото кандидатстване за парите ще се случва в районните дирекции по земеделие. Сроковете за подаване на документи са сред 8 и 26 ноември.

Субсидиите целят да подкрепят фермерите на фона на сериозния скок на индустриалните разноски - за материали, торове, препарати, фуражи, горива, ел. сила и други Именно с сходен претекст досега 16 европейски страни са поискали да нотифицират в Европейска комисия спомагателни държавни помощи за бранша.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Здравеопазване 2 Свят 3 Градове 1 Икономика 2 Места 3 Ритейл 1 Места 2 Здравеопазване 3 Ритейл Авансовите директни дотации - до декември
На фона на сложната есен земеделието ще получи още веднъж и предплатено средства по директните заплащания, които би трябвало да бъдат разпределени до юни 2022 година Изплащането на пари преди края на календарната година се трансформира в традиция през последните години. И съгласно настоящия график на фонд " Земеделие " до декември ще бъдат получени средства в животновъдния бранш и за базовото заплащане на повърхност.

Първата порция от финансирането - 18.6 млн. лв., беше направена при започване на тази седмица. Получатели са над 3700 говедовъдни и биволовъдни стопанства. Средствата са по така наречен преходна национална помощ, като доплащането по нея се чака в първите месеци на идната година.

Според графика на фонд " Земеделие " до декември би трябвало да бъдат преведени още средства на животновъдите. В началото на ноември дотации ще получат фермерите, които отглеждат козе и овце, а през декември ще бъде разпределена и главната дотация по така наречен обвързано подкрепяне в отглеждането на животни. През предходната година сумата беше за близо 150 млн. лв., като тазгодишната следва да се гласоподава.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР