България е получила оферти от САЩ, Швеция и Италия за

...
България е получила оферти от САЩ, Швеция и Италия за
Коментари Харесай

Експерт: Трябва да се вземе оптималното решение за изтребителите, сметката е за данъкоплатеца

България е получила предложения от Съединени американски щати, Швеция и Италия за придобиване на нов вид изтребител за българските военновъздушни сили. Съединени американски щати са подали две предложения – за нови Ф-16 и за нови Ф-18, Швеция предлага нови изтребители " Грипен ", а Италия за остарели изтребители " Юрофайтър ", съобщи Министерството на защитата.

Днес изтече крайният период, в който страните, на които България е изпратила искане за оферти за военен аероплан, да приготвят своите отговори. Страната ни е поканила да изпратят предложения за състезанието компании от седем страни за предлагани от тях пет нови изтребителя и седем втора ръка. 

До следващия конкурс се стигна, откакто новото болшинство на третото държавно управление " Борисов " анулира взето в последните дни на преходния кабинет решение за класиране преди всичко на шведската оферта и декласиране на американската.

" Прави усещане неналичието на повече от една оферта за използвани изтребители и неналичието на предложения от Израел. Това значи, че има съгласие на доста високо равнище да бъдат препоръчани нови изтребители ", сподели в изявление за " Нещо повече " журналистът Александър Богоявленски.

" Хубаво е, че три от четирите предложения са за нови изтребители. Много по-изгодно за България в дълготраен проект е да бъде закупена платформа за нов аероплан. Когато минат съответните експертни оценки, ще стане ясно какво тъкмо се предлага. Ще мине много време. Най-твърдо отстоява позицията си шведската страна. Очаквам цената на Грипените също да бъде преференциална за България ", означи Богоявленски.

Той добави, че тъй наречените. политико-военна група ще вземе решението. Тя ще бъде назначавана непосредствено от премиера. Според него не излиза наяве за какво се образува нова група, откакто към този момент има такава.

Много е значимо да се означи, че парите се заплащат от данъкоплатците. Затова България има потребност от най-благоприятен вид нов аероплан, акцентира журналистът.

Още по тематиката чуйте в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР