България е получила нота днес от Федералната служба по военно-техническо

...
България е получила нота днес от Федералната служба по военно-техническо
Коментари Харесай

Русия предупреди България с нота да не ремонтира руски хеликоптери за Украйна

България е получила нота през днешния ден от Федералната работа по военно-техническо съдействие на Руската федерация (РФ).

 

В нея се декларира, че РФ намира за " изрично недопустимо " реализирането на ремонт и рационализация на вертолети от вида " Ми " в български предприятия, в това число " ТЕРЕМ ", и последващата им доставка за Украйна.

 

Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата (МО).

В тази връзка МО изрично декларира, че от януари 2022 до април 2023 година в " ТЕРЕМ-ЛЕТЕЦ " ЕООД, дъщерно сдружение на " ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ " ЕАД - държавна компания, благосъстоятелност на МО, не са осъществявани ремонт или рационализация на вертолети от вида " Ми " (Ми-8, Ми-17 и Ми-24), които след това да бъдат предоставени на Украйна, се споделя в позицията на българското военно ведомство.

Нотата от РФ идва единствено няколко дни публикикации в съветските организации, подкрепени от изявления на представителя на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова, че България приготвя бойни хеликоптери за Украйна. Тогава бяха отправени обвинявания за противозаконен ремонт на бойни вертолети по отношение на заводите българските предприятия " Авионамс " и " Терем-Летец " и чешкото " Лом Прага ", че не престават да ремонтират и модернизират бойни вертолети съветско и руско произвеждане. В материалите непосредствено се заявяваше, че Русия още през юли предходната година е прекратила лицензите на изброените предприятия поради " вражески дейности на София и Прага ".

 

В договорите с тях написа, че нямат право да продават или предават " имущество, документи и информация " на трети страни без писменото единодушие на Русия. Нито да модернизират вертолетите без присъединяване на производителите и разработчика.

Седмица преди този момент се появи информация, че бойни хеликоптери, благосъстоятелност на Съединени американски щати, се ремонтират в български военни фабрики и по-късно се дават на Украйна. Появи се и неофициална информация, че става дума за руски Ми-17, които Съединени американски щати са употребили в Афганистан. Според справката летателното средство е изнесено за Румъния с посредничеството на Агенцията на НАТО за доставки.

 

Реалният експорт на машината обаче е станал чак през октомври предходната година. Преди месеци Съединени американски щати оповестиха, че дават хеликоптери Ми-17 на Украйна.

 

Тогава се твърдеше, че множеството от тези машини са купувани от страни като България и Словакия. Американците имат и Ми-24, които до момента употребиха за образование на личните си водачи във въздушен пердах с съветските машини.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР