България е получила много силна подкрепа от страна на ЕК

...
България е получила много силна подкрепа от страна на ЕК
Коментари Харесай

Ставаме център за общи покупки на газ в региона

България е получила доста мощна поддръжка от страна на Европейска комисия за решението си да откаже заплащания в рубли за съветските газови доставки, което ѝ костваше преустановяването им. В България ще се ситуира районен координационен център, който ще ръководи общата приложимост на газова и електрическата инфраструктура в района и за Италия, съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в Брюксел след срещата си в четвъртък с ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и изпълнителния заместник-председател за Европейския зелен пакт Франс Тимерманс. Той съобщи още, че ще изследват опциите " Булгаргаз " да съди " Газпром " поради спрените доставки, а различните количества газ може и да се окажат по-евтини от съветските.

" Поискахме нашата инфраструктура да се употребява за района и тя ще се употребява за този център и се търси най-хубавото инфраструктурно решение, с цел да стартират общите поръчки на газ и за усъвършенстване на доставките на електрическа енергия ", съобщи Василев, който е придружаван от енергийния министър Александър Николов.



Като част от този център първо ще се видят оптималните потенциали за района и след това ще се провеждат общи европейски покупки. Решението за общи европейски поръчки ще се вземе в средата на май, Дотогава ще проработи и този ситуационен център за покупките, стана ясно от думите на вицепремиера.

Цените може и да се окажат по-ниски от тези на " Газпром ", в случай че се реализира всичко набелязано, сподели още той.

С комисията е разисквано България освен да доставя 3 милиарда куб. м за своето ползване, само че и 17 до 20 милиарда куб. м към Европа и те ще се провеждат от този ситуационен център, добави той.

Василев разяснява още, че Брюксел доста ясно е декларирал, че заплащанията за съветския газ в рубли е в нарушаване на глобите и това мнение е било доказано в четвъртък, " тъй че няма по какъв начин да станат желаните от " Газпром " заплащания.

Той добави, че страната ни е поискала правна помощ за възможен арбитраж против " Газпром ". " Дали не е употребявано преобладаващо състояние на пазара освен това едностранно преустановяване на контракта и се обследват всички варианти, в случай че имаме съображение, ще съдим " Газпром " за спрените доставки ", съобщи още финансовият министър.

Александър Николов изясни, че налаганият от съветския монополист механизъм на заплащания не дава отговор на заложения в контракта и основава опасности. " Трябваше да оторизираме " Газпромбанк " да прави превалутирането, което съставлява риск да изгубим надзор върху средствата си и върху доставките. Ако бяхме подписали, това щеше да е част от съществуващия контракт и засягаше бъдещи арбитражни искания. От корпоративна позиция няма човек който да одобри това ", съобщи енергийният министър.

Василев добави, че казусът е, че с първото заплащане в долари не се приключва транзакцията.

Изявлението на съветската страна, че прекъсването на газа за България е ответна отбрана поради европейските наказания е несъстоятелно, тъй като " Газпромбанк " не е в европейския санкционен лист. Правените и минали през нея заплащания за газа потвърждават това, съобщи Николов, който удостовери, че са правени преводи за доставките през април, които са били върнати от " Газпром ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР