България е положителен модел на толерантност във времена, в които

...
България е положителен модел на толерантност във времена, в които
Коментари Харесай

Главният прокурор Иван Гешев: България е положителен модел на толерантност

България е позитивен модел на приемливост във времена, в които се следи възобновление на на десните придвижвания, на антисемитизма, на омразата на основа пол, раса, вяра. Това съобщи Главният прокурор Иван Гешев на откриването на интернационалната конференция STOP HATE SPEECH ( " Да спрем езика на омразата “), проведена от Прокуратурата на Република България и Европейската еврейска асоциация, съобщи " Фокус “.

В публикуваното по-рано прессъобщение бе маркирано, че събитието е първото по рода си в България от сходен мащаб. В него вземат участие основни и висши прокурори от страни от Европейския съюз и района, висши духовници от разнообразни вероизповедания, представители на държавни институции, неправителствени организации, университетските среди, правозащитници, както и цивилен деятели. Основната цел на конференцията е да сътвори платформа за продан на опит и положителни практики, които да спомогнат за дейно и навременно противопоставяне на ксенофобски, антисемитски и дискраминационни прояви, както и към подбудителство и осъществяване на закононарушения от ненавист, се разяснява в изказването.

С одобрение към участниците ще се извърнат вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова; служебният министър на правораздаването Крум Зарков; основният прокурор Иван Гешев; както и равин Менахем Марголин, ръководител на Европейската еврейска асоциация.

По покана на Гешев в Международната конференция вземат участие основните прокурори на Румъния, Литва, Словения, заместител основните прокурори на Сърбия, Албания, ръководителят на прокуратурата на Одеска област - Украйна, висши прокурори от Словакия, Чешката република, Германия, Латвия и Естония, представители на Евроджъст и Съвета на Европа.

Гости на събитието са също свещеник Поликарп, викарий на негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Александър Мошев, представител на Апостолическия нунций у нас, основният мюфтия Мустафа Хаджи. За форума в София идва основният равин на Нидерландия Бенямин Якоб.

В рамките на двудневната конференция в полемиките ще се включат представители на Българския хелзински комитет, Фондация " Билитис “, деятели за правата на ЛГБТИ общността, Център за междуетнически разговор и приемливост " Амалипе “, представители на академичната общественост и изпълнителната власт.

Програмата на събитието е разпределена в три тематични панела:

I. Противодействие на закононарушенията срещу вероизповеданията

II. Защита правата и свободите на жителите – господство на правото – път към гарантиране на фундаменталните права на индивида

III. Престъпления по дискриминационни претекстове – нуждата от ограничения, гарантиращи правата на представителите на малцинствените групи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР