България е поискала гръцки изтребители да охраняват въздушното й пространство,

...
България е поискала гръцки изтребители да охраняват въздушното й пространство,
Коментари Харесай

Катимерини: България е поискала гръцки изтребители да пазят небето ѝ

България е поискала гръцки изтребители да охраняват въздушното й пространство, оповестява.

Според изданието, което се базира на добре осведомени източници от гръцка страна, страната ни е подала искане посредством НАТО за тримесечно наблюдаване на българското въздушно пространство в границите на задачата " Ер полисинг ".

Гръцките военновъздушни сили, взаимно с Италия, извършват задачи за защита на въздушните пространства на Албания, Черна гора и Северна Македония. Там отговорността се разпределя през две седмици - 15 дни за Гърция, 15 за Италия.

Българското искане е разисквано на дипломатическо равнище, както и във Върховния щаб на съюзническите сили на НАТО в Европа - SHAPE. 

" Катимерини " напомня, че България е закупила американски изтребители Ф-16 Блок 70, само че се чака се първите от тях да бъдат доставни едвам през 2025 година " Предвид това и въз основа на обстоятелството, че съществуващите МиГ-29 на българските Военновъздушни сили са с доста ниска подготвеност, с цел да отговорят на повишените потребности от наблюдаване на въздушното пространство, българска самодейност не е изненадваща.

Според изданието те акцентират и все по-задълбочаващите се контакти сред Атина и София, включителното в енергетиката.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР