България е подписала допълнение по действащия договор за доставка на

България е подписала допълнение по действащия договор за доставка на ...

Петкова: Има нов документ, който създава условия за преговори за цената на руския газ.

България е подписала допълнение по действащия договор за доставка на газ от "Газпром" и с него има нови предпоставки за предоговаряне на цената. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на парламентарен контрол.
Петкова не уточни каква точно е цената сега, като се измъкна със слушани години наред от всякакви отговорни публични лица приказки, че цената се изчислява по специална формула. С допълнението, обаче, можело да се променят нейни компоненти.
Енергийният министър съобщи новината, припомняйки договорката между ЕК и "Газпром" от миналата година. Тя стана факт, след като Брюксел установи монополно положение на руската компания на 8 пазара в Източна Европа, включително България.
Съгласно споразумението, има 4 условия, които руснаците трябва да спазват, ако не искат да им бъдат наложени глоби. В едно от условията изрично се казва – на съответните клиенти на "Газпром" се предоставя ефективен инструмент, с който да се гарантира, че тяхната цена на газа отразява равнището на цените в конкурентни западноевропейски пазари на газ, особено в разпределителните центрове за втечнен газ. Клиентите могат да поискат по-ниска цена, когато цената на газа им се отклонява от конкурентните западноевропейски референтни стойности на цените. Новата цена на газа трябва да бъде определена в съответствие с равнището на цените в конкурентните континентални западноевропейски пазари на газ. При несъгласие от страна на "Газпром", следва арбитраж - ако няма съгласие в срок от 120 дни. Арбитърът ще наложи конкурентна цена на газа, отчитаща изцяло посочените по-горе западноевропейски референтни стойности.
А какво каза Петкова за очакваните финансови ползи от "Балкански поток" - научете в Expert.bg.

Източник: actualno.com