България е подписала допълнение по действащия договор за доставка на

...
България е подписала допълнение по действащия договор за доставка на
Коментари Харесай

Петкова: Има нов документ, който създава условия за преговори за цената на руския газ

България е подписала допълнение по настоящия контракт за доставка на газ от " Газпром " и с него има нови предпоставки за предоговаряне на цената. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова на парламентарен надзор.
Петкова не посочи каква тъкмо е цената в този момент, като се измъкна със слушани години наред от всевъзможни виновни обществени лица приказки, че цената се пресмята по специфична формула. С допълнението, обаче, можело да се трансформират нейни съставни елементи.
Енергийният министър заяви новината, припомняйки сделката сред Европейска комисия и " Газпром " от предходната година. Тя стана факт, откакто Брюксел откри монополно състояние на съветската компания на 8 пазара в Източна Европа, в това число България.
Съгласно съглашението, има 4 условия, които руснаците би трябвало да съблюдават, в случай че не желаят да им бъдат наложени санкции. В едно от изискванията категорично се споделя – на съответните клиенти на " Газпром " се дава ефикасен инструмент, с който да се подсигурява, че тяхната цена на газа отразява нивото на цените в конкурентни западноевропейски пазари на газ, изключително в разпределителните центрове за полутечен газ. Клиентите могат да изискат по-ниска цена, когато цената на газа им се отклонява от конкурентните западноевропейски референтни стойности на цените. Новата цена на газа би трябвало да бъде избрана в сходство с нивото на цените в конкурентните континентални западноевропейски пазари на газ. При противоречие от страна на " Газпром ", следва арбитраж - в случай че няма единодушие в период от 120 дни. Арбитърът ще наложи конкурентна цена на газа, отчитаща напълно посочените нагоре западноевропейски референтни стойности.
А какво сподели Петкова за предстоящите финансови изгоди от " Балкански поток " - научете в Expert.bg.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР