България е подобрила охраната на външната граница на ЕС между

...
България е подобрила охраната на външната граница на ЕС между
Коментари Харесай

ЕК: България подобри охраната на границите си

България е подобрила защитата на външната граница на Европейски Съюз сред октомври и ноември т.г.

Това сподели еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон в отговор на въпрос на Клуб Z.

Въпросът бе заложен по отношение на направените от нидерландския министър председател Марк Рюте внушения, че границата на страната ни може да се премине против 50 евро. Тогава Нидерландия реши да блокира присъединението на България към Шенгенското пространство за свободно придвижване.

„ България, Румъния и Хърватия бяха усърдно проучени и резултатът е, че те напълно извършват всички условия, с цел да бъдат част от Шенген. Наскоро имахме изключителна задача в България и Румъния по искане на няколко страни членки на Европейски Съюз, които желаеха да бъдат изяснени още някои въпроси. И изпратихме задача с висши специалисти от тези страни. Те показаха отчет, който показах преди няколко седмици. Оценката им е, че България извършва условията даже по-добре, в сравнение с при първата оценка. Тя усили равнището на отбрана на своите граници “, сподели Йохансон.

Еврокомисарят имаше поради и първата задача на Европейска комисия през октомври, която бе ортанизирана по самодейност на държавните управления в София и Букурещ.

„ Нямаме такава информация “, сподели Илва Йохансон по отношение на намеците на Марк Рюте.

Докладите по какъв начин трите кандидатки извършват условия ще бъдат на масата на 8 декември в Брюксел, когато страните членки (Съветът на ЕС) би трябвало да решат да ги пуснат или не в Шенген. Решението се взема единствено с цялостно единогласие.

Маргаритис Схинас – зам-председателят на Европейска комисия, отговарящ за насърчаването на европейския метод на живот, напомни думите си, казани преди десетина дни на изключителния Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “ в Брюксел. Тогава той се обърна към съмняващите се в готовността на трите страни и съобщи, че разширението на Шенгенското пространство води до по-голям и по-добър надзор на границите на Европейски Съюз. Обратното е мит и пропагандирането му не е почтено.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР