България е подготвена за нова бежанска вълна, границата е осигурена

...
България е подготвена за нова бежанска вълна, границата е осигурена
Коментари Харесай

Министър Шалапатова: България е подготвена за нова бежанска вълна

" България е готова за нова бежанска вълна, границата е обезпечена с задоволително сили ", увери пред БНР общественият министър Иванка Шалапатова. По думите й няма страна, която да се оправи сама с този проблем.

" Имаме подготвеност за посрещане на непридружени малолетни. Ще бъдат доста. За тях сме подготвени да задействаме процедурата за интернационална протекция. За тях има опция да бъдат настанени в сигурна зона за деца. Всички системи са задействани. Надеждата ни е този спор да завърши по-рано ", означи общественият министър.

Относно зеления преход и митингите Шалапатова бе безапелационна, че това е преход, който ще се случи в целия свят и въпросът е кой е най-хубавият метод.

" Вече създадохме повсеместен обществен пакет, който ще се осъществя в 2 стадия. До 1 месец сме подготвени да предложим този пакет първо на обществените сътрудници и откакто бъде одобрен действително и до края на годината може да стартира неговата реализация. Ще стартираме със синдикалните организации картографиране на уменията и знанията на всеки един от тези 25 хиляди души, които сега поради зеления преход до 2038 година ще бъдат повлияни. След като се създадат тези разбори, започваме самостоятелен проект с всяко едно лице и неговото семейство. Ще има благоприятни условия за образования, ще подкрепим планове за предприемачество, ще включим пакет " Мобилност ". Нашият приоритет е поради зеления преход да не допуснем нито едно лице да има интервал на безработица. Тези ограничения ще бъдат препоръчани на всичките 25 хиляди души. А тези от тях, които не желаят да получават нови умения, не желаят да останат на пазара на труда, ще получат обществени обезщетения ", изясни министърът.

Шалапатова посочи и обстоятелството, че към този момент интензивно се работи по бюджета за идната година.

" С Министерството на финансите работим в две направления - за увеличение на инвестиците за всички форми на подкрепяне, разрастване на необятна мрежа от обществени услуги, както и вложения в хората в обществената система, в това време доста интензивно работим и за оптимизации. Изключително значимо е да управляваме умно този сериозен запас. Оптимист съм, че когато завърши бюджетната процедура, ще имаме съответен запас, който да насочим за реализиране на нашите политически цели ", акцентира общественият министър.

Тя заявява, че ще има опция да се подсигуряват по-добри условия на труд на обществените служащи, както и да се усилят възнагражденията им, само че и техните пълномощия.

По мотив разгръща ли се бедността у нас Шалапатова разяснява, че за 2022 година 25,9% от българските деца от 0 до 17 година са изложени на риск от беднотия.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР