България е платила 700 000 лв. на Лувъра, за да

...
България е платила 700 000 лв. на Лувъра, за да
Коментари Харесай

Минеков: България е платила 700 000 лв. на Лувъра за изложба в коридор

България е платила 700 000 лева на Лувъра, с цел да сложи наши експонати в кулоар. Това заяви на брифинг служебният министър на културата Велислав Минеков. По думите му, средствата за пръвата българска галерия в Лувъра са изразходвани нецелесъобразно.

" За първи път нашите съкровища са показани във Вашингтон през 1974 година и това е първият опит да покажем нашата история и минало, което води до необикновен триумф, само че триумфът има своето финансово изражение ", съобщи Минеков. 

По думите му, изложбата през 1974 година носи на България близо пет милиона $ в тези години. " След този триумф стартира проявление на нашите съкровища по целия свят - на всички места, където е допустимо, няколко пъти във Англия, в Германия, Италия, Токио. И всякога това е носило големи доходи. За първи път ние плащаме, с цел да представим нашето културно завещание - такова нещо в никакъв случай не се е случвало. България заплаща на Лувъра близо 700 хиляди лв., с цел да бъдат сложени експонатите в един трагичен кулоар ", добави Минеков.

Министърът на културата обяви още, че при отразяването на откриването на изложбата се вижда и особеното отношение към българските публицисти. " Разходите, които съм открил дотук, възлизат на близо 20 000 лева За страдание едни публицисти са били по-любими от други, което виждаме в цената на техните пътни, дневни и квартири. Едни са настанени за 2 000 лева, а други единствено за 246 лева ", уточни той. 

Проф. Минеков акцентира, че няма да допусне културните полезности на България да продължат да бъдат излагани по този метод. " Това е вреда. Може би би било да има музеен продан. Тогава би трябвало да знаем какъв тъкмо е той и да се съгласим, в случай че той е толкоз заслужен във връзка с това, което ние демонстрираме. Вече има такива оферти ", сподели още той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР