България е първенец по издадени болничини дни на работещите хора

...
България е първенец по издадени болничини дни на работещите хора
Коментари Харесай

Първенци се брой издадени болнични

България е отличник по издадени болничини дни на работещите хора среди страните, членки на Европейския съюз. Данните бяха изнесени на почналата в Пловдив конференция " Превенция на здравето- Европейски политики и практики. В нея вземат участие ръководителят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в нашата страна, вицепремиерът Марияна Николово, националният представител Хасан Адемов, български експерти и ексерти от Германия, Австрия, и Македония. У нас всеки работещ отсъства приблизително по 8 дни на година от работа, до момента в който в останалите европейски страни по шест.

" Когато наближат огромните празници с по два-три почивни дни, в последно време има всеобща процедура хората да си взимат по още един-два дни болнични. Така си вършат по-дълга отмора и вместо да се лекуват вкъщи са по хотели и курорти ", разяснява Васил Велев. Според него на тази процедура би трябвало да се постави край, като се почерпи от опита на напреднали страни, като Германия и Австрия, изключително в битката с подправените болнични. Той добави, че в Пловдив ще бъде оголен Център по предварителна защита на здравето,който ще бъде напълно финансиран от бизнеса. и в него се прави скрининг на работещите. Такъв към този момент действа в София от две години и през този интервал през него са минали повече от 14 000 души. Те най-вече страдат от заболявания на сърдечно-съдовата система, захарен диабет, хипертония, както и заболявания на опорно-двигателния уред.

Събитието бе намерено от вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова. Пред присъстващите та съобщи, че е доста значим въпросът с сигурността на изискванията на труд и предварителната защита във връзка с работещите.

" Държавата поставя изключителни старания за тяхното възстановяване и това което касае законодателството, както и оферти на работодателите ще бъдат взети поради, даде обещание вицепремиерът. Тя акцентира, че здравето има решаващо значение за намавяване на бедността.
Доброто здраве към този момент не може да се преглежда като резултат от активността на един единствен бранш – опазването на здравето. Устойчивите и досъпни усъвършенствания на здравето са артикул от сполучливата политика на цялата страна, Работодателите носят значима отговорност в тази област съгласно българското законодателство. Те би трябвало да обезпечат предварителната защита на професионалните опасности, както и нужните средства за това. Важно е да прилагаме тактиката на Европейски Съюз за здравословни и безвредни условия на труд, както и да способстваме за запазване здравето на 217 милиона работещи хора в съюза, сподели още Марияна Николова. Големият проблем, който се обрисува пред България е застаряването на нацията и демографската рецесия. Само за предходната година нашата страна е намаляла с 50 000 души, а дефицита на хора в трудоспособна възраст и 46 000 души. У нас 2.6 работещи устоят един пенсионер, което носи съществени тежести за стопанската система. Този проблем ще се задълбочи, в случай че на държавно равнище не се вземат съответни ограничения за оправянето с демографската рецесия и с дефицита на работни места.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР