България е първа в Европейския съюз по реформи, касаещи върховенството

...
България е първа в Европейския съюз по реформи, касаещи върховенството
Коментари Харесай

На дъното сме? Не и този път. България се оказа първа в целия свя...

България е първа в Европейския съюз по промени, касаещи върховенството на закона. Повтарям - първа. Страната ни изпреварва фрапантно Румъния, с която сме привикнали да се съревноваваме и която постоянно ни задминава по всеки параграф. Нищо че дружно с нея влязохме в Европейския съюз.  

 

Това са констатациите в нов отчет на World Justice Project - интернационална организация, която наблюдава напредъка в региона на върховенството на правото по света.

Според последните данни държавите-членки на Европейски Съюз не престават да водят в международен мащаб по промени в сферата. България и Словения означават най-положителен прогрес през 2023 година Резултатите са поради международния спад, който регистрират от организацията. Гърция и Белгия записват най-лоши резултати в региона, пишат от Euractiv.

България е преди всичко в международен мащаб (+1,7%), а Словения е на четвърто място (+1,6%). България евентуално ще употребява този резултат като мотив пред Австрия и Нидерландия, когато стане дума за участието на страната в Шенген, което е блокирано от ветото на тези две страни. 

 

В същото време позитивните вести ще стабилизират позициите на държавното управление и евроатлантическото болшинство в Народното събрание,.

България, която имаше втория най-лош рейтинг в Европейски Съюз от 0,56 през 2023 година, оглави класацията във връзка с напредъка в върховенството на закона с 1,7% нарастване от 2022 година и напредък в съвсем всички области.

 

Подобряването на правосъдната система и нейната самостоятелност може да се отдаде на радикални промени, които бяха стартирани напролет, засягащи основно прокуратурата. От изданието показват, че отстраняването на Иван Гешев от поста основен прокурор е било основно.

 

България също по този начин възнамерява спомагателни конституционни промени до края на годината, в това число промени във Висшия правосъден съвет и прокуратурата. Освен това се чака страната да даде на жителите пряк достъп до Конституционния съд.

 

Гърция и Белгия се показват най-зле в Европейски Съюз, като регресират надлежно спад от 1,4% и 1% по отношение на 2022 година Унгария спада единствено с 0.2% спрямо рейтинга си от 2022 година Полша също записва спад в промените по повод върховенството на правото - 0.6% от 2022 година насам.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР