България е първа в Европа по брой жени, работещи в

...
България е първа в Европа по брой жени, работещи в
Коментари Харесай

Първи сме в Европа по жени, заети в IT сектора

България е първа в Европа по брой дами, работещи в IT бранша, заяви българският еврокомисар Мария Габриел, която дружно с кмета на София Йорданка Фандъкова показаха Европейска седмица на цифровизацията и нововъведенията. Тя ще се организира в столицата от 25-29 юни следващата година.
Габриел уточни, че след 2020 година към 90% от работните места ще изискват съществени цифрови умения и познания. Общо 40 на 100 от компаниите в Европа споделят какъв брой мъчно им е да намерят си фрагменти.
"В Европа има дефицит на 300 хиляди IT експерти, а до 2020 година те ще бъдат 500 хиляди ", сподели еврокомисарят.
От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че столицата е в топ 3 на Европа по дял на IT бранша - от 3,8% през 2015 година в този момент доближи до 8% по размер на постигнатата продукция, написа "Монитор ".
Броят на занимаващите се в този бранш пък се е усили с 50% в интервала 2011-2015 година, което са 40 000 души повече работещите в сферата.
"Това са качествени работни места за младите и образовани хора “, сподели Фандъкова. Градоначалникът уточни, че в междинното обучение се образоват 1000 възпитаници в 24 учебни заведения със специфичен профил "Информационни технологии ". "Компютърна техника и технологии " учат 250 възпитаници, а "Компютърни мрежи " - 182. В университетите, по думите й, по тези специалностите годишно се одобряват над 11 хиляди студенти.
По време на седмицата на нововъведения ще бъдем домакини и на Европейската цифрова асамблея и Webit фестивал. Очакват се тези дни да бъдат посетени от над 1500 посетители от политическия хайлайф на Европа, както и от 5000 индивида от целия световен бизнес.
Асамблеята ще даде опция на всички, които са ангажирани в IT бранша и в цифровата стопанска система да показват и очертаят икономическите вероятности, които са предоставени на цифровия пазар. Част от тематиките, които ще бъдат разисквани е "Цифрови промени и познания ", киберсигурността и цифровото бъдеще на Европа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР