България е първа в ЕС посмъртност, а раждаемостта в страната

...
България е първа в ЕС посмъртност, а раждаемостта в страната
Коментари Харесай

БАН: Около два пъти по-висока детска смъртност у нас в сравнение с Европа

България е първа в Европейски Съюз посмъртност, а раждаемостта в страната понижава доста, осведоми Нова тв. Според доцент Стоянка Черкезова от Института за популацията и човека към Българска академия на науките, България поддържа висока смъртност от много години.
" Структурата на популацията се е трансформирала, по-остаряло е и е обикновено общата смъртност да е по-висока. Имаме свръхсмъртност в другите възрастови групи - при децата (под 1 година), над 35 година при мъжете и сред 45 и 50 година при дамите. Имаме към два пъти по-висока детска смъртност спрямо Европа ", съобщи тя. 
По думите ѝ има 3 пъти понижение на детската смъртност от началото на Прехода. `Имаме високи нива на преждевременната смъртност при мъжете. Между 35 и 65 година при мъжете също е двойна спрямо европейската. В интервала 2019-2021 година водещата причина за смъртност е сърдечно-съдови болести - на кръвоносната система и сърцето. Причините за гибел се разделят от детерминантите за гибел - вторите стоят по-напред. Става дума за това по какъв начин живеем, какви привички имаме, до каква степен имаме достъп до опазване на здравето и дали той е необятен за всички членове на обществото. Доколко социалноикономическите индикатори допускат да живеем в тъждество. Тези неща имат значение за предстоящата дълготрайност на живота ", изясни доцент Черкезова.
Според нея възрастта на първото раждане на майката дефинира отстоянието по генерации, а тя в този момент се е нараснала на 28-30 години. " Няма доказателства, че нацията ни ще изчезне. До 22 промила стигна смъртността по време на коронавирус, до момента в който преди този момент поддържахме до 15. Така имаме закъснение на остаряването на популацията. Няма безапелационна предвидимост на тези процеси ", акцентира тя.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР