България е първа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, сочат данни

...
България е първа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, сочат данни
Коментари Харесай

България - лидер по смърт от сърдечно-съдови заболявания

България е първа по смъртност от сърдечно-съдови болести, сочат данни на Европейска сърдечна асоциация. Два от всеки три смъртни случая се дължат точно на тези заболявания. Внезапната сърдечна гибел е един от главните проблеми у нас, а лекуване посредством кардио-вертер дефрибрилатори не се финансира от здравната каса, показа пред Българска национална телевизия кардиологът доцент Иво Петров.

"България е на едно от челните места по сърдечно-съдови болести в Европа и това се удостоверява и от настоящите изявления и в това време сме на едно от последните места по брой на имплантации. Делим с Беларус, Украйна и Румъния, което е неприемливо в подтекста на европредседателството. Имаме тежък дисбаланс. България е с 1,4 имплантации на 1 млн. население на година след Македония и много след Сърбия ", съобщи специалистът.

"Има предпочитание за поправяне на този проблем, само че ние вършим всичко, че да бъдем на челни места ", добави той.

"Имаме обилие на рискови фактори. Все още България е една от най-пушещите страни в Европа. С брой на пушачите над 35% от популацията, там разделяме челни места с Гърция и Полша. Нямаме добра профилактична стратегия в нито един от сегментите като диабет. Трябва да бъде направена национална тактика ", акцентира доцент Петров.

Той посочи, че тестовите проучвания са извънредно значими и от избрана възраст нагоре. По думите му би трябвало да има надзор на входа на всеки вид лекуване и на изхода. Според доцент Иво Петров най-честите случаи са при пациенти в млада трудоспособна възраст, а пациенти с потенциално-фатални болести би трябвало да бъдат покрити от националната здравна система.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР