България е първа по ръст на продажби на електромобили в

...
България е първа по ръст на продажби на електромобили в
Коментари Харесай

България е първа по ръст на продажби на електромобили в Европа, но караме и най-старите коли

България е първа по растеж на продажби на електрически автомобили в Европа. Миналия месец у нас са регистрирани 171 коли на ток или 100 повече от предходната година. Така растежът в продажбите единствено през юни е над 140%. И в това време страната ни е с най-стария автопарк в Европа - съвсем половината от всички транспортни средства, регистрирани в КАТ, са на над 20 години.

Страната ни се състезава единствено с Полша в класацията за най-стари коли, над 40% от колите по нашите пътища са навършили пълноправие, нагледно казано, и повече от 20 години се движат по пътищата ни. Но и е реалност също по този начин, че в последните години страната ни отбелязва към 60% растеж в продажбата на електрически коли. Това е разумно, имайки поради, че страната ни е при започване на тази зелена промяна и към момента са доста малко водачите, които са избрали кола на ток- те са към 11 500 към този момент. Знаете, проектите на Европа от 2035-та година да се създават единствено и само коли, които се движат на ток и на водород. Всичко това - с концепцията колите на бензин и дизел да останат в предишното.

Лесна стъпка ли е това за българите обаче и подготвена ли е инфраструктурата ни за от ден на ден електрически автомобили, построени ли са задоволително станции?

11 500 водачи в България към този момент мислят друго. И наклонността е да стават от ден на ден.

" От последните години растежът е сред 50 и 60 % всяка година ", разяснява Мартин Заимов, Българска асоциация " Електрически транспортни средства ".

Броят на станциите обаче е близо 1300. От асоциацията споделят, че са задоволителни като количество. Но не и като досегаемост.

" Основното, което всички общини би трябвало да създадат, е да създадат паркирането и надлежно зареждането през нощта, за хора, които живеят тук-там, където нямат личен паркинг, да бъде доста елементарно ", съобщи Мартин Заимов.

Зареждането да бъде елементарно като зареждане на телефон - през нощта - задоволително покрай дома. Ние към момента сме прекомерно надалеч от тази цел. За разлика от Нидерландия. Която е близо три пъти по дребна от България, само че има безусловно 100 пъти повече зарядни станции.

" Имаме повече от 120 000 станции, най-вече в градовете. По автомагистралите имаме към 4000 бързо зареждащи станции. На всеки 20-25 километра има къде да заредиш. Когато пътуваш по автомагистралата и спреш, с цел да заредиш - няма никакво очакване. И в градовете - на всяка улица има, в музеите, в комерсиалните центрове, в компании - на всички места. Когато си вземеш електромобил, може да поискаш от общината да сложи зарядна станция на не повече от 200 метра от вкъщи ти. До у дома имам една станция на 25 метра. На 100 метра имам още 4. Така че за мен е доста елементарно ", разяснява Дамян Хейдж, публицист в издание за автомобилизъм, Нидерландия.

" Минусът идва, в случай че пътуваш отвън Нидерландия. Тук е добре, само че когато отидеш във Франция, в Белгия, Германия - няма толкоз зарядни станции, а в случай че има от време на време са доста скъпи ", сподели още Дамян Хейдж.

По брой и улеснение на зарядните станции България към момента остава непривлекателна. Колкото повече се отдалечаваме от Нидерландия толкоз по-далеч наподобява зелената промяна, изключително там, където остарелият автомобил се приема за добър остарял другар.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР