България е от малкото страни, в които няма система за

...
Коментари Харесай

Д-р Иван Добринов: Ние сме е от малкото страни без система за помощ на наркозависими />Реклама / Ads
България е от дребното страни, в които няма система за помощ на хора, развили проблеми с опиатите. По тематиката се приказва единствено по линията на „ тридневна сензация “, само че от страната не се вземат систематични ограничения.
Това разяснява пред БНР доктор Иван Добринов от Държавната психиатрична болница в Раднево.

„ Проблемът с опиатите е разнопланов. Има сфери, в които страната интензивно би трябвало да се намеси, от които от доста години е абдикирала – понижаване на търсенето на опиати, правенето на превантивни стратегии, намаляването на предлагането. Голям проблем е разпространението на опиатите в интернет “, обясня доктор Добринов.

„ Много е значимо да бъдат координирани чисто юридически ограничения с лечебни. Психоактивните вещества засягат мозъка на индивида и късно и мъчно подвластните търсят помощ. Тук би трябвало да се намесят съд, прокуратура. Законодателството да бъде променено. Трябва такива хора по-рано да получават помощ. Хората се усещат, когато имат към този момент тежки затруднения – телесни, психологични и обществени “, добави психиатърът.

доктор Добринов добави: „ Много е значимо родителите да бъдат образовани. Много постоянно това положение се назовава съзависимост, когато околните, в желанието да създадат всичко положително за детето, директно или индиректно финансират използването на опиати. Тук е ролята на превантивните стратегии, на терапевтите “.

Той акцентира, че лечението не може да замести наказването и назад.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР