България е осъществила износ на електроенергия за 785 млн. долара

...
България е осъществила износ на електроенергия за 785 млн. долара
Коментари Харесай

Изнесли сме четири пъти повече ток

България е осъществила експорт на електрическа енергия за 785 млн. $ през първата половина на 2022 година Това е четири пъти повече в стойностно изражение от 2021 година и седем пъти повече отпреди две години. За първите шест месеца сме изнесли 3,542 млн. мегаватчаса, което е с 50% повече от предходната година. Най-много ток страната ни е доставила тази година за Сърбия, Словения и Дания. Данните са от разбор на БСК на външната търговия на България през първото полугодие на 2022 година, изработен въз основата на статистика на International Trade Centre ITC Geneva, които следят над 200 страни.
Анализът демонстрира, че българският експорт през първото полугодие на 2022 година пораства с впечатляващите 30,6% като стойност по отношение на същия интервал на 2021 година и доближава 25,777 милиарда $. " Ако се отстрани въздействието на инфлацията, растежът на износа е към 10%. Това по никакъв начин не е малко на фона на протичащото се по света, само че не е мотив за еуфория и е единствено заслуга на самите компании, макар бизнес средата, създавана от непрестанно растящата администрация ", разяснява Веселин Илиев, основен шеф " Външноикономическо съдействие " в БСК.
Най-голям растеж в износа се регистрира при енергоносителите. Стоковата група " Горива, електрическа енергия " е водеща в експортната ни листа за първото полугодие с доходи от 3,064 милиарда $, което е нарастване с 233% по отношение на същия интервал на предходната година.
Приходите от експорт на нефтопродукти - леки и приблизително тежки, също бележат впечатляващи стойности - за първите шест месеца са осъществени общо над 1,8 милиарда $, над двойно повече отпреди година. Като количество са експортирани 962 хиляди тона леки масла и 800 хиляди тона приблизително тежки, надлежно с 40% и 70% нарастване.
Суровините още веднъж излизат отпред в износа ни поради скока на цените им на интернационалните пазари. Например на втора позиция е металът мед и артикули от мед с осъществени 2,331 милиарда лева и 21% растеж. След тях, на трето и четвърто място,  са изделията на електротехниката, електрониката и машиностроенето, които през последните години бяха първенци в експортната ни листа.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР