България е осъдена от Европейския съд по правата на човека,

...
България е осъдена от Европейския съд по правата на човека,
Коментари Харесай

България е осъдена в Страсбург, защото отказва да сменя пола на транссексуалните

България е наказана от Европейския съд по правата на индивида, тъй като съдилищата ни отхвърлят на транссексуалните да трансформират пола си.

Решението на съда в Страсбург е взето до момента в който се чака Върховният касационен съд да излезе с чаканото към този момент две години свое тълкувателно решение по тематиката, заяви lex.bg.

Гражданската гилдия на Върховен касационен съд би трябвало да се произнесе дали е позволена правосъдна смяна на данните в актовете за гражданското положение на транссексуален - персонални документи, акт за раждане и прочие Преди да се произнесе Върховен касационен съд обаче попита Конституционния съд какво схваща под понятието " пол " главният закон и по какъв начин разбирането на Конституцията се съвместява с правото на персонален живот, обезпечено от Европейската спогодба за правата на индивида.

Конституционен съд разгласи, че понятието „ пол “ съгласно Конституцията следва да се схваща единствено в неговия биологичен смисъл. Той обаче подсети на законодателя, че България и други страни са осъждани в Страсбург за нарушение на правата на транссексуалните, поради неналичието на законодателство, предвиждащо опция за самопризнание на смяна на пола въз основа на регламентирани условия и процедури.

Една година след произнасянето на Конституционен съд, Върховен касационен съд към момента няма свое решение, а идващото съвещание по тематиката е планувано на 6 октомври. Липсва и законова процедура по промяна на пола.

Решението на Европейския съд по правата на индивида против България е поради проблема на транссексуална жена, родена като мъж. В Страсбург са й присъдени 10 000 евро обезщетение за нарушено право на персонален живот.

Казусът на транссексуалната жена, която е посочена в решението с буквите П.Х. (представлявана от адвокатско сдружение „ Екимджиев и сътрудници “), стартира през 2018 година, когато тя подава молба по Закона за гражданската регистрация да бъдат заменени трите ѝ имена и ЕГН, тъй че да дават отговор на женски пол. Районният съд почита молбата ѝ и декларира, че до момента в който българското законодателство не урежда юридическата смяна на пола, би трябвало да се ползва непосредствено член 8 от Европейската спогодба за правата на индивида. Като съдът е почел медицински отчети в поддръжка на П.Х.

Прокуратурата обаче обжалвала и окръжният съд отменил решението за юридическа смяна на пола. И отбелязал в претекстовете си, че даже и да се откри, че П.Х. изрично и трайно се самоопределя като жена от юношеска възраст и е почнала хормонални процедури, българското законодателство не разрешава смяна на пола в регистрите за гражданско положение. Полът е биологично положение от раждането, свързан е генетично и не предстои на смяна, твърди окръжният съд.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР