България е осъдена да плати 330 213 евро обезщетения по

...
България е осъдена да плати 330 213 евро обезщетения по
Коментари Харесай

България е осъдена на 330 213 евро за година по дела в Страсбург

България е наказана да заплати 330 213 евро компенсации по каузи в Страсбург. Това демонстрира отчетът на Европейския съд по правата на индивида за наблюдението върху осъществяването на решенията за 2020 година, представена от „ Сега “. За съпоставяне, година по-рано страната ни е наказана за близо 422 000 евро.

За 2020 година рекордьор е Румъния с 37 455 775 евро, което е 8,5 пъти повече от присъденото против нея през 2019 година При Русия да вземем за пример, която обичайно е измежду първенците по каузи в Страсбург, сумите за 2019 година и 2020 година са надлежно 28 547 005 евро и 11 458 094 евро.

През м.г. против България са влезнали в действие решенията по 34 каузи, чието осъществяване в този момент се следи от Комитета на министрите на Съвета на Европа. В тази категория страната ни е на водещи позиции. Повече влезнали в действие решения има единствено против Русия - 218, Турция - 103, Украйна - 84, Румъния - 78, Унгария - 61, Азербайджан - 51.

Комитетът на министрите следи осъществяването на 166 каузи, по които България е наказана. За 2020 година за страната за регистрирани и 38 проблема, по които наблюдението на Страсбург е завършило.

Едно от делата, поради което България е под наблюдаване от Комитета на министрите е „ Колеви “. Още през 2009 година то очерта казуса с неналичието на гаранции, че основният прокурор, или доближените му, може да бъдат разследвани без значение, защото всички прокурори са подчинени на основния и кариерното им развиване зависи от него. Властите бяха призовани да подсигуряват, че прокуратурата, членовете на Висшия правосъден съвет и основният прокурор не играят решаваща роля при назначението, отчетността или кариерата на който и да е прокурор или следовател, виновен за следствие на основен прокурор или високопоставени чиновници, напомня отчетът.

Управляващите настояват, че са отстранили този проблем със основаването на фигурата на специфичен прокурор, който ще работи само за проверява основния и заместниците му. Президентът Румен Радев оспори пред Конституционния съд измененията в Наказателно-процесуалния кодекс, с които бе основана тази странна фигура. Мотивите му са, че няма гаранции против злоупотреби, нарушава се равенството пред закона, а спецсъдът, който ще се занимава с делата против основния, става ексклузивен.

Делата в Страсбург лишават по няколко години. Затова към момента да вземем за пример излизат решения по проблеми, свързани с някогашния втори човек в ГЕРБ и някогашен вътрешен министър Цветан Цветанов. Тепърва обаче данъкоплатците ще би трябвало да заплащат и за новите " герои " в системата. Така да вземем за пример поради думи на основния прокурор Иван Гешев в последните месеци бяха заведени две каузи в Европейски съд по правата на човека. Едното е поради негови думи по адрес на отказал се от обясненията си обвиняем, че „ по този начин вършат всички подсъдими, по този начин вършат и ромите в това число по делата “. Изказвания на Гешев са представени и в жалбата на Ветко и Маринела Арабаджиеви до съда в Страсбург. Те се оплакват от нечовешко и унизително отнасяне, погазена хипотеза за непорочност и задържане отвън рационалните периоди.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР