България е обезпечена с газ за зимата. Ние сме сериозен

...
България е обезпечена с газ за зимата. Ние сме сериозен
Коментари Харесай

Министър Стоянов: Обезпечени сме с газ за зимата. Ние сме производител на ток и нямаме проблеми и с него

България е обезпечена с газ за зимата. Ние сме сериозен производител на електричество и нямаме проблеми и с него. Това, че нямаме енергийни проблеми може да притегли доста компании, които да влагат в страната ни. Това заяви служебният министър на стопанската система Никола Стоянов в " Лице в лице “ по bTV.

По думи на министъра всичко за бизнеса над 250 лева за електричество се субсидира от пазара, само че откакто азерският газ е потекъл по интерконектора, няма да има потребност от дотации.

Газ против тор, или тор против газ

След срещата с президента на Азербайджан, концепцията за бартер на ток и газ сред двете страни се развива в концепция за бартер на газ и подготвена продукция. По думи на Николов това значи, че ние имаме два огромни торови завода, а Азербайджан е огромен производител на тор. По-евтино е да се придвижва тор, в сравнение с газ. Тоест, в случай че страната обезпечи газ на този цех, в подмяна той може да ѝ даде тор и по този метод няма да има потребност да се вършат логистични разноски за преместване. Азербайджан може да продаде въпросният тор напряко в Европа.

„ Това са енергоемки производства и това ще разреши на нашите торови фабрики, да се оправят с цените на газа “, сподели Николов.
На каква цена?

„ Цената на газа за бизнеса също няма да се вдигне, тази за топлофикацията също “, добави още министърът, представен от businessnovinite.bg.

Инвестиции и политика

По думи на министъра главният проблем за привличане на вложители в България е политическата неустойчивост в страната ни.

По думи на Николов, когато е поел поста на стопански министър, не е уволнявал хора, единствено тъй като са от Българска социалистическа партия, само че е уволнил хора тъй като не са имали подобаваща подготовка.

" Имаше чистачки и таксиметрови водачи, които управляваха пари ", сподели министърът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР