България е нетен износител, а не вносител на отпадъци. Отпадъците,

...
България е нетен износител, а не вносител на отпадъци. Отпадъците,
Коментари Харесай

Нено Димов: България е нетен износител, а не вносител на отпадъци

България е чист експортьор, а не вносител на боклуци. Отпадъците, които се изнасят от България са повече, от тези, които се внасят. Това съобщи пред Дарик радио министърът на околната среда и водите Нено Димов. Коментарът му е във връзка обвиняванията на водача на Българска социалистическа партия, че страната ни е сметището на света.

„ През 2018 импортираните боклуци са 80 000 тона, а изнесените са малко над 800 000, тъй че България е чист експортьор “, уточни Димов и изясни, че има два типа боклуци – горива и такива от „ зеления лист “.

Министърът изясни, че с цел да се внесат боклуци от горива се изисква особено позволение от Министерство на околната среда и водите и би трябвало да има апаратура, която да може да ги изгаря.

„ Основно в България, над 97% от горивата се изгарят в циментовата промишленост “, съобщи той

„ Другият поток боклуци е от така наречен зелен лист, позволен от Европейски Съюз. Ако Г-жа Нинова желае да го забрани, ще би трябвало да предоговори договорености в границите на Европейски Съюз “, уточни Димов.

Той заяви и че са направени промени в разпоредба, която към този момент е качена за публично разискване и при започване на идната година ще бъде призната.

„ Според нея, 3 дни по-рано районна ревизия на територията, на която ще бъде доставен отпадъкът от „ зеления лист “, да бъде уведомявана. Ние ще се обърнем към Гранична полиция и Митниците за надзор на входа. Вкарваме и една формулировка какво значи боклук, който предстои на зелен лист, няма го на равнище Европейски Съюз, примесите би трябвало да бъдат по-малко от 10% “, сподели Димов./tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР