България е най-уязвимата страна от ЕС, ако Русия спре доставките

...
България е най-уязвимата страна от ЕС, ако Русия спре доставките
Коментари Харесай

Ако Русия спре доставките на природен газ за Европа, България е най-уязвимата страна от ЕС

" България е най-уязвимата страна от Европейски Съюз, в случай че Русия спре доставките на природен газ за Европа.... Детайлен разбор е нужен, в това число работа с ДАНС и Военното разузнаване, с цел да се подсигурява това, че няма да се употребява тази неустойчивост и накърнимост на България, с цел да се промени нашата стратегическа позиция във връзка с Украйна посредством напън в бранша на енергетиката ".

Този коментар направи пред БНР Мартин Владимиров, специалист от Центъра за проучване на демокрацията.

" При спиране на газовите доставки България не може да покрие дневното ползване за всички наложителни групи от обществото. В момента в Чирен има запълняемост от 20%, която е два пъти по-ниска от общоприетата за сезона ", изясни енергийният специалист и добави:

" Да не се чака прекъсването на съветските доставки, а още в този момент да се подписа незабавно съглашение с Гърция за импорт на природен газ.... В момента държавното управление няма проект Б ".

България, като всяка страна от Европейски Съюз, има стратегически запаси на горива за 90 дни ползване, акцентира той и изясни:

" Тези запаси могат да пуснат на пазара на доста по-ниски от пазарните цени, тъй че най-малко няколко месеца да има по-евтини горива, в сравнение с диктува пазарът. Това изисква съществени дейности на държавното управление, координирани с " Лукойл Нефтохим ".

" Важно е да се предотврати евентуална измама от страна на проруски стопански кръгове в България, които са съсредоточени в енергетиката ", уточни Владимиров.

Поскъпване на природния газ в България с над 30% от март, предвижда Владимиров.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР