България е най-корумпираната държава в Европа. Страната потъва все по-дълбоко

...
България е най-корумпираната държава в Европа. Страната потъва все по-дълбоко
Коментари Харесай

Българската трагедия: Най-бедната къщичка в ЕС

България е най-корумпираната страна в Европа. Страната потъва все по-дълбоко в блатото от непотизъм и се заплита в незаконната мрежа на олигархията. Ето по този начин стартира разбор в реномираното немско издание “Дер Щандарт ”. Автор на публикацията е журналистът Паул Лендвай.
Ето и целият разбор:

Протестите в България не престават към този момент три седмици. Те са против дясното консервативно държавно управление. Конфликтът сред президента Румен Радев, подсилен от социалистите, и дългогодишният министър председател Бойко Борисов най-накрая притегли вниманието на интернационалната аудитория. Въпросът е какъв брой непоносими са изискванията на живот в най-бедната къщурка на Европейския съюз.

Историята на тази дребна балканска страна е поредност от неосъществени очаквания, разочарования и упования още откогато страната се причисли към Общността преди 13 години.

В момента България се счита за най-корумпираната страна в Европейски Съюз. Тя потъва все по-дълбоко в блатото на непотизма и се заплита в незаконната мрежа на олигархията. Всичко това се случва под ръководството на премиера Бойко Борисов, който е на власт към този момент над десетилетие.

Населението се е стопило фрапантно - от 9 на 7 милиона за последните 25 години. Над два милиона са напуснали рамките на страната поради липса на вероятност. Експертите чакат стопяване с още 20% до 2050 година

61-годишният Борисов като кмет на София, а след това и като ръководител на проевропейската си партия ГЕРБ съумява след тактически отстъпления още веднъж да надиграе съперниците си. Този път гневът на хиляди млади протестиращи е ориентиран главно персонално против Борисов и упреквания в корупция основен прокурор.

Корупционното тресавище

Президентът Румен Радев поддържа митингите и обществено прикани държавното управление на мафията да подаде оставка. Това даде спомагателен подтик на митингите в цялата страна.

Борисов отхвърля провеждането на предварителни парламентарни избори поради пандемията и желае държавното управление да изкара цялостния си мандат, който изтича през март следващата година. Борисов размени трима министри и оцеля избор на съмнение, импортиран в Народното събрание от опизицята.

Не би трябвало да се не помни, че митингите през 2013 година продължиха извънредно дълго време и бяха доста по-мащабни. Но в последна сметка не доведоха до правосъдна промяна. Социалистите към този момент няколко пъти демонстрираха, че не са по-малко затънали в корупция от ръководещите. Горчивата истина е, че изборите и формалната смяна в състава на Народното събрание и държавното управление не засегнаха властовите центрове на олигархията в стопанската система, медиите, сигурността и правосъдната система. Доминираната от олигарси дребна партия на турското малцинство продължава да служи като патерица на ръководещите.

На хоризонта не се вижда някаква действителна политическа опция. ГЕРБ е член на Европейската национална партия, а във външнополитически проект Борисов се държи като другарски надъхан сътрудник на Европейски Съюз. Неговият предходник на поста Сергей Станишев в края на 2018 година беше определен за трети път за ръководител на европейските социалдемократи. Вътрешнополитическата конюнктура в България не е тематика за Брюксел.

Превод: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР