България е най-големият вносител на дълбоко замразено месо и се

...
България е най-големият вносител на дълбоко замразено месо и се
Коментари Харесай

Слагат ли 20-годишно дълбоко замразено месо в колбасите

„ България е най-големият вносител на надълбоко замразено месо и се употребява в преработвателните предприятия за салами “, съобщи пред БГНЕС ръководителят на Съюз „ Обединени български животновъди “ Бойко Синапов.

Той даде образец с Германия, където надълбоко замразено месо над 6 месеца не се преработва в преработвателните предприятия за салами. „ Там това нещо изрично е декларирано по техните закони, които те съблюдават, т.е. този артикул надълбоко замразен отива към този момент за кучешка храна и така нататък Не знам за какво бях погрешно свестен от министър Кирил Вътев. Никъде не съм споделил, че в България надълбоко замразеното месо се продава като прясно “, сподели той. А дали има импорт на надълбоко замразено 10 или 20-годишно месо, Синапов няма по какъв начин да знае.
 
Председателят на обединените животновъди акцентира, че през 2022 година са заклани 3 хиляди български животни в месокомбинати, което дефинира като незабавно, по тази причина е и сигурен, че преработвателните предприятия, които създават салами, работят с надълбоко замразено вносно месо. Синапов е безапелационен, че е неприемливо и обществото да бъде заблуждавано във връзка с сухото мляко, което се продава като прясно. „ Или да се вършат млечни артикули от изсъхнало мляко и палмови масла и да споделяме, че няма проблем “, добави той.
 
На въпроса разговарял ли е с БАБХ или с други институции, Синапов отговори: „ В нашите пълномощия ние единствено питаме. Разговаряли сме неведнъж. Искали сме подпомагане неведнъж. Но вие виждате – най-високата точка сега на ръководството на БАБХ и други подинституции, се управляват от министъра на земеделието. Виждате какво е държанието на министъра на земеделието и ще извършите сметка какъв е контролът. “
 
Председателят на Съюза „ Обединени български животновъди “ изясни, че вредите за бранша за големи. „ Нашите животни по фермите не се изкупуват, тъй като е по-лесно да се работи с такова замразено месо в преработвателните предприятия. В момента не се изкупуват тези телета, които ние имаме като подготвеност по фермите да продадем за месопреработвателните предприятия “, добави той.

Синапов посочи, че нищо не се изкупува сега – освен телета, само че и други животни. „ Няма защо да им се сърдим на преработвателите, че е по-лесно да работят с надълбоко замразен артикул. Нашият надзорен орган им го разрешава, по тази причина по този начин се случва. Ние желаеме да защитим нашия производител. Как да защитим нашия производител и продукцията? Министър Вътев желае да подвига продуктивността – надали има български производител, който не желае да вдигне своята продуктивност “, означи той и уточни, че първо би трябвало да има подсигурен пазар и правила, които да се съблюдават от всички, а такива сега няма.
 istock istock
Председателят на Асоциация „ Активни консуматори “ Богомил Николов също взе отношение по тематиката. „ Откъде влиза замразеното месо не ни интересува. Нас ни интересува, когато се прави импорт, митниците да ревизират съзнателно, Агенцията по храните да ревизира, да не се случват аномалии като добре познатите скандални случаи в предишното, когато видяхме импорт на 100-годишно месо “, сподели той пред БГНЕС и добави, че има правила и условия, които би трябвало да бъдат спазвани и българският консуматор да има доверие, че защитата на границата в действителност е добра.
 
Николов акцентира, че замразеното месо не следва да се дамгосва като източник на някакъв проблем. „ Да, то е по-високо рисков артикул дотолкоз, доколкото са вероятни опити за измами, за злоупотреби и така нататък “, посочи той.

Рекордни цени на свинското

Според него доста ще сбъркаме в случай че тръгнем по логиката да упрекваме вноса, че ощетява българското произвеждане. „ Всъщност, казусът е за какво българското произвеждане не е конкурентно и по какъв начин да стане конкурентно по-скоро. Големият проблем е, че нашите производители се сблъскват с импорт, който е субсидиран по друг метод, най-често по-добре субсидиран, в сравнение с нашето произвеждане “, разясни Николов. На въпроса вижда ли се светлина в тунела за българските производители на плодове и зеленчуци и животновъдите, той отговори, че ще се появи след огромната мрачевина.

„ Ще се докараме до още по-сериозна рецесия. Ако нещата не престават по този начин, броят на животните ще продължи да понижава в България и един ден просто ще се окаже, че желаеме да върнем нещо, което сме могли да запазим. Трябва малко държавническа предвидливост да се прояви и в случай че това се преглежда като детайл от националната сигурност на страната, съм сигурен, че осъзнаването на нуждата от това да поддържаш българското произвеждане, ще се върне доста бързо на власт “, заключи Николов.
 istock istock
Диетологът проф. Донка Байкова разяснява за БГНЕС, че никой не може да каже дали у нас се внася 20-годишно надълбоко замразено месо. Специалистът уточни, че сходно месо е с нулева хранителна стойност и няма риск за здравето на хората.
 
По принцип замразеното месо може да има доста намалена хранителна стойност, т.е. белтъците да са денатурализирани и надлежно мазнините да са гранясали, а витамините С и от група Б да са унищожени поради замразяването. „ Това е рисковият резултат, друго няма. Не могат вирулентни бактерии да виреят при ниските температури. Не могат да предизвикват инфекциозни заболявания “, изясни доцент Байкова. Тя означи, че по-чувствителните хора могат да реагират в стомашно-чревен дискомфорт, газове, отичане или пък обостряне на гастрити, колити, язви, само че няма заплаха и риск за живота.
 
Препоръката на диетолога е да се употребява прясно месо. „ И по-качествени артикули, по-високоценови асортименти, тъй като цената дефинира и качеството и на храната, и на локалния артикул, който консумираме. Нашата рекомендация, на специалистите, е като не знаем какво купуваме като локални артикули, салами имам поради, да избираме натурално месо “, сподели още проф. Байкова.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР