България е напът да пропусне може би най-добрата възможност да

...
България е напът да пропусне може би най-добрата възможност да
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Българската дипломация си свърши работата в Европа, но политиците ни се провалиха у дома

България е напът да пропусне може би най-хубавата опция да си обезпечи гаранции от Европейски Съюз в разногласието с Република Северна Македония поради вътрешнополитически причини, партийни сметки и прекачване на отговорността, като не съумя навреме да поддържа документите, препоръчани от Европейския съюз.

Коментарът пред БНР направи дипломатът Любомир Кючуков, шеф на Института по стопанска система и интернационалните връзки и някогашен заместник-министър на външните работи.

Според него България вероятно ще поддържа постфактум текстове, за чието опазване ще би трябвало занапред още веднъж да се бори: " Това въпреки всичко би трансферирало към този момент главният спор по оста Брюксел-Скопие, а не София-Скопие, както беше до момента ".

Дипломатът акцентира, че България ще има думата на всеки стадий от договарянията на РСМ с Европейски Съюз.

" Страната ни би трябвало да се произнесе по френското предложение. Нормалната процедура е Министерския съвет да показа предложенията за гласоподаване в Народното събрание и Народно събрание да се произнесе по тях....

България би трябвало да се опита в границите на Срещата на върха в Брюксел, която тече през днешния ден и на следващия ден, предлагането да остане на масата и отсега нататък, т.е. то да не бъде оттегляно и променяно. Защото в този си тип то е настоящо да края на Френското председателство, което е до края на юни ", изясни Любомир Кючуков.

Той разясни, че в случай че на следващия ден това френско предложение бъде подкрепено от Европейски Съюз и това стане преговорната рамка, тогава към този момент Европейски Съюз ще договаря с РСМ за одобряването на тази преговорна рамка:

" Тогава към този момент натискът се трансферира по посока Скопие, а не по посока София ".

Кючуков предвижда, че френското предложение ще бъде утвърдено то Народното събрание, само че позволи:

" Както по този проблем падна държавното управление в София, няма да е изненадващо, в случай че и в Скопие кабинетът на Димитър Ковачевски падне, което в допълнение ще усложни намирането на решение "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР