България е на второ място в Европа в лошата класация

...
България е на второ място в Европа в лошата класация
Коментари Харесай

България е на второ място в Европа в черната класация по катастрофи

България е на второ място в Европа в неприятната ранглиста по пътнотранспортни катастрофи (ПТП). Пред нас са единствено румънците. За мен въпреки всичко има светлина в тунела – от началото на годината починалите са с 37 души по-малко по отношение на предходната година. Това сподели в предаването „ Лице в лице “ по bTV ръководителят на Съюза на българските автомобилисти (СБА) инж. Емил Панчев.

Наистина в последно време бяхме очевидци на мощна поредност от тежки ПТП с тежки машини – тирове, рейсове, само че статистиката приказва, че от началото на годината убитите са с 37 по-малко, повтори той.

Средно в европейските страни се регистрират 49 – 50 убити на 1 млн., а при нас са 95 – 98 – двойно. Факторите са доста. Например непознатите водачи – през предходната година са станали 217 тежки ПТП с 27 убити от непознати водачи, множеството са турски (над 60) и румънски (47) водачи. Често те заспиват, по тази причина от СБА призовахме да се ускори контролът над тях и над тези, които ги управляват. За да може да спрат най-малко те да ни убиват в нашата страна, сподели Панчев. Той посочи, че тези водачи са по-дисциплинирани в другите страни.

Най-честата причина за ПТП са превишената и несъобразена скорост, регистрира гостът, базирайки се на статистиката на Пътната полиция.

Много ПТП се предизвикват и от така наречен служебни водачи – на служебни коли. Затова в новия проектозакон за придвижване по пътищата се предлага в допълнение от време на време образование, поради че сега шефът не е длъжен да подхваща никакви инспекции – за алкохол, чисто минало и прочие, изясни Панчев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР