България е на шесто място в ЕС по брой на

...
България е на шесто място в ЕС по брой на
Коментари Харесай

Новият български рекорд по наказателни процедури

България е на шесто място в Европейски Съюз по брой на висящите процедури за нарушавания. Данните демонстрират, че това закъснение се е случило през последните години от ръководството на ГЕРБ. Проблемът продължава да се пренебрегва от администрацията и ръководството, а той има и финансови, и имиджови последствия за страната.
България се оказва в челните редици на още една отрицателна ранглиста - тази на страните с най-вече висящи наказателни процедури за несъблюдение на отговорностите, произлизащи от правото на Европейски Съюз.

Според против обособените страни, към края на март страната ни е на шесто място с тъкмо 100 наказателни процедури. Испания води отрицателната ранглиста със 109 процедури, следвана от Гърция със 107, Италия (104), Белгия (103) и Полша (102). След нас са Чехия с 94 процедури и Румъния - с 93. Отличникът в тази ранглиста е Дания, против която има единствено 35 висящи производства за нарушавания (Обединеното кралство с 22 висящи производства не се брои).
Наказателна процедура или произвеждане за нарушениеСпоред някои адвокати терминът " наказателна процедура ", който е придобил гражданственост в България, не е напълно верен, по-точният е произвеждане за [установяване на] нарушаване. Това е характерно произвеждане за определяне, че дадена страна членка не извършва уговорката да хармонизира националното си право с това на съюза и прецизно да извършва правото на Европейски Съюз. Производството стартира по самодейност на Европейска комисия и може да стигне до Съда на Европейски Съюз в Люксембург, който открива нарушаването. Ако и по-късно страната продължава да не извършва отговорностите си, произлизащи от правото на съюза, се стига до ново дело пред Съд на Европейския съюз, по което към този момент се дефинират и санкции за нарушавания. Когато нарушаването се състои в несъобщаване на ограниченията, подхванати за транспониране на инструкция, Европейска комисия може да изиска още по първото дело пред Съд на Европейския съюз установяване на санкция за несъблюдение на отговорности. Процедурата е една от гаранциите, че страните членки ще ползват правото на съюза. Реклама
Проблемът на България обаче не се изчерпва с челните й позиции и в тази отрицателна ранглиста. Страната ни внезапно е нараснала броя на наказателните процедури през последните години от ръководството на ГЕРБ, макар, че сигналите за нарушавания понижават. И по най-вече висящи процедури и най-вече новообразувани производства. А това става в интервал, в който водещи разбори сочат, че Европейски Съюз е либерализирала политиките си във връзка с наказателните процедури и броят им внезапно е намалял (вижте карето по-долу).

Същинският проблем в България е, че и актуалното ръководство в по-голямата си част не демонстрира ангажираност към тематиката с такива приятни изключения като правосъдния министър Надежда Йорданова и екоминистърът Борислав Сандов. Донякъде в основата на този проблем стои фактът, че на равнище администрация казусът по-скоро се замазва и отхвърля, може би по завещание, тъй като на основни места стоят същите хора.
А в границите на Съюза броят на наказателните процедури намаляваОт 70-те години на предишния век до преди към двайсетина години Европейска комисия, като " страж на договорите ", въодушевено използваше така наречен производства за нарушаване и броят на тези производства непрестанно растеше. Но от 2004г. насам броят на процедурите внезапно понижа, установяват в своя двама професори по политически и правни науки - Даниел Келман и Томазо Павоне. Анализирайки данните от последните 50 години, те са открили, че сред 2004 и 2018 година броят на делата за нарушавания, формирани от Комисията, е намалял с 67%, а броят на сезиранията на Съда на Европейски Съюз е намалял с 87%. Днес Комисията препраща към Съд на Европейския съюз единствено по две или три каузи на държава-членка годишно - най-ниският % от 70-те години, установяват създателите. Според тях, този спад напълно не се дължи на усъвършенстваните политики на страните за съблюдаване на отговорностите им като членки, а по-скоро на политическа тактика, целяща усилване на интеграцията и туширане на евроскептицизма. Процесът става все по-политически, вместо да бъде оставен на професионалните чиновници на Комисията и юристите в нейната правна работа. Резултатът, съгласно двамата създатели, е изчерпателен вцепеняващ резултат върху правоприлагането. От една страна, чиновниците на Комисията се обезкуражават да работят за формиране на производства за нарушавания, които в огромната си част са отхвърлени след непрогледен политически разговор. От друга страна, това се случва в един изключително неприятен миг, директно преди държавните управления на Унгария и Полша да стартират да се автократизират и да оспорват самите основи на правния ред на Европейски Съюз, т.е. тъкмо когато силовото налагане на правните принадлежности на Европейски Съюз е неотложно. Авторите стигат до извод за нуждата от промени, които да изолират правоприлагащата функционалност на Комисията и решенията за започване на наказателни процедури от нейното политическо управление и нейната роля за основаване на политики.
Сегашното положение на казуса в България е въпрос на трайна политика/липса на политика през последните години, чиито последствия занапред ще поносим, само че и досега управляващите не са подготвени с разбор за аргументите да се стигне дотук - дали става въпрос за умишлен отвод да се извършват уговорките към европейското законодателство (поне в някои области), дали е от непросветеност или незаконна немарливост в ръководството, а може би - композиция от трите. Без подобен разбор няма по какъв начин да се тръгне към решение на казуса.
Реклама Последиците от неизпълнението на правото на Европейски Съюз имат напълно действителни измерения.
Най-разбираема илюстрация на това даде екоминистърът Борислав Сандов през януари в отговор на парламентарно запитване на Крум Зарков. Сандов направи план какъв брой ще коства на страната близо 15- годишното (досега) неспазване на европейските стандарти за непорочност на въздуха. След като през април 2017 година България е наказана от Съда на Европейски Съюз в Люксембург за това, че не е спазвала европейското законодателство в тази област за интервала от присъединението ни през 2007 година до 2014 година, когато е импортиран искът, страната отново не е подхванала на практика нищо, с цел да реши казуса с наднормените равнища на фини прахови частици(ФПЧ). Затова Европейска комисия заведе втори иск против България, по което се чака неоправдателно решение и неизбежни съществени санкции за страната - по 3156 евро дневно от 2017 година досега на произнасянето на Съд на Европейския съюз по второто дело, което прави жестоко 11 млн. лв., а по-късно - по 28 386 евро дневно след новото решение на Съд на Европейския съюз до прекратяване на казуса, което значи 20 млн. лв. на година, до момента в който не бъде прекратен казусът с наднормените равнища на ФПЧ. Отделно от финансовите измерения са последствията за здравето на хората, сериозните имиджови вреди за България, настройката, че и европейското право е " врата у поле ".

Затова е любопитна реакцията на българската администрация. Опитите на " Капитал " да получи първо от Министерство на външните работи отговор на въпроса за броя на процедурите против България, на коя фаза се намират, в кои браншове и каква е динамичността през предните години се оказаха несполучливи.

Парадоксално, само че от външното министерство, през което по принцип се движи кореспонденцията с институциите на Съюза и се реализира процесуалното посланичество пред Съда на Европейски Съюз, дадоха отговор на " Капитал ", че нямат такива данни и ни препратиха към Министерски съвет, където има специфична дирекция за съгласуваност по въпросите на Европейски Съюз.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Коментари и разбори 3 Градове 1 Коментари и разбори 2 Здравеопазване 3 Медиа и реклама 1 Градове 2 Градове 3 Здравеопазване Реклама
От Министерски съвет ни показаха бързо и акуратно данните за висящите процедури към началото на февруари, когато откритите процедури против България за несъблюдение на отговорностите, произлизащи от правото на Европейски Съюз бяха общо 98, а от тях:

46 са за нетранспониране в период на наставления на ЕС; 28 са за погрешно транспониране на наставления на ЕС; 24 са за погрешно използване на правото на Европейски Съюз.

Към оня миг във връзка с етапа, в която се намират:

7 от процедурите са в правосъдна фаза, 24 са на стадий стимулирано мнение (последният, преди процедурата да премине в правосъдна фаза) и 67 са в началния стадий на отправено публично уведомително писмо.
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама
Най-много са откритите процедури в региона на околната среда - 18 на брой. Следват правораздаване (14), превоз, финансови услуги, вътрешни работи, енергетика и други

От Министерски съвет обаче отклониха настояването на " Капитал " да ни дават данните за предходните 3-4 години, с цел да проследим наклонността в растежа на процедурите. Отговориха, че сходна статистика не би могла да послужи за справедлив разбор, тъй като броят на процедурите, които се откриват през всяка календарна година, зависи от голям брой фактори, както на равнище Европейски Съюз, по този начин и национални. От една страна, европейското законодателство е динамична големина, както във връзка с броя на актовете, по този начин и на техния тип и трудност. От друга - другите актове изискват разнообразни национални старания, в това число и финансови, се сочи в отговора на Министерски съвет. Броят на одобряваните актове на равнище Европейски Съюз през годините зависи в огромна степен и от политическия цикъл - при започване на мандата на Европейска комисия този брой е по-малък, а към средата на мандата нараства с публикуването на законодателни оферти от Комисията в сходство с нейните цели, се споделя още там. " Промяната на целите на Комисията също оказва въздействие, като в тази ситуация следва да се има поради и пандемията от ковид-19. Националните фактори включват и съществуването на постоянно държавно управление и работещ парламент, които да одобряват националните изпълнителни ограничения. Тяхната липса естествено води до закъснение на процеса на транспониране на наставления или премахване на посочени от Европейска комисия нарушавания, който изисква приемането на национални нормативни актове. Предвид гореизложеното, числата сами по себе си не биха могли да допринесат за обективно следене на трендовете, без последователен разбор на множеството фактори, които водят до тях. ", се споделя в отговора на Министерски съвет.

Може много да се поспори по въпроса. Европейското законодателство е еднообразно за всички държави-членки. А фактът, че България нямаше постоянно държавно управление към 7 месеца през м.г. на практика няма отношение към изоставането в адаптирането на законодателството ни. Това излиза наяве както от естеството на нарушаванията и забавянията по тях, по този начин и от голям брой други знаци, което приказват за дълготрайно неглижиране.

Според оповестен в края на декември м.г. за положението на общия пазар, от декември 2017 година до в този момент за неспазване на европейското законодателство, обвързвано с общия пазар, са се нараснали със 180 % от 15 на 42. Срещу България през 2020 година са отворени най-вече наказателни процедури в Европейски Съюз, се споделя още там, а то няма по какъв начин да е резултат нито от неналичието на постоянно държавно управление, нито от пандемията. Общият извод е, че България, която първоначално е била първенец по адаптиране на своето законодателство към европейското, през последните години внезапно е изостанала.

Този извод се удостоверява и от анализите по обособени области - там, където са налични в министерствата.

В началото на януари екоминистърът Сандев разгласи, че от 16 процедури в бранш екология към оня миг (вече са 18), единствено пет са почнали преди 2017 година А зад всяка наказателна процедура стоят доста години връзка сред държавното управление и Европейска комисия, която не е приключила с допустими дейности от страна на българските управляващи, споделя Сандов.

А съгласно данните, предоставени на " Капитал " от Надежда Йорданова излиза, че от 14 висящи процедури към Министерството на правораздаването, 12 са формирани през последните три години от 2019 година насам. - 4 през 2019г., 2 - през 2020г., 5 - през 2021г. и една от началото на т.г. За сметка на това през 2016 и 2017г. е стартирала по една нова процедура, а през 2018г. - 2. " Две от тях са в последна фаза преди установяване на размера на имуществени наказания. В момента работим интензивно, с цел да предотвратим това ", съобщи Йорданова пред Народното събрание през януари.

Но до момента в който Сандов и Йорданова драговолно и в елементи изясняват и пред Народното събрание, и пред медиите за наказателните процедури в своите области, за динамичността на процеса и ограниченията, които се подхващат, от други министерства показват неприемливо игнориране на казуса.
От Министерство на вътрешните работи дадоха отговор за " Капитал ", че нямат никаква информация за наказателните процедури в област вътрешни работи и нямало по какъв начин да имат - цялата информация се получавала и се знаела единствено от правосъдното министерство. Сам по себе си този отговор е много стряскащ, тъй като първо показва неведение на институцията, че Министерство на външните работи, а не правораздаването, води връзката по тематиката с наказателните процедури, които в област вътрешни работи са 12 - на четвърто място, след околна среда, правораздаване и превоз.
От Министерството на превоза просто не дадоха отговор на запитването ни.

Проблемът продължава да се пренебрегва от управляващите, а той има и финансови и имиджови последствия за страната. И също е диагноза за ръководството.
Екологията е най-болната тематика Борислав Сандов Фотограф: Юлия Лазарова Пет от всички 18 висящи наказателни процедури в област околна среда са свързани с екологията, т.е. малко над 30 % от тя х, засягат проблеми с биоразнообразието. Три са процедурите за проблеми с чистотата на въздуха. Две са за неприятно ръководство на отпадъците, една е за проблеми с пречистването на отпадъчните води, една е обвързвана с оценка на заплахата от наводнения. Други три процедури са за забавено докладване на данни за положението на морската вода, пропуски в законодателството против повреди с рискови субстанции и ограничавания в достъпа до екологично правораздаване по отношение на положението на въздуха. Срещу страната ни има и наказателна процедура за закъснение в докладването на данни, които да бъдат вписани в общоевропейска база с информация за околната среда. От началото на годината е стартирала една процедура за закъснение в актуализацията на картите на регионите с риск от наводнения и една процедура за шумовото замърсяване. Четири от процедурите са в правосъдна фаза. Забавяне в определянето на съответни режими за запазване на типовете и местообитанията в зоните по Натура 2000 е довело до една от тях. Комисията е сезирала Съд на Европейския съюз и по отношение на процедурата за закъснение на отчета по отчета по Рамковата инструкция за морска тактика.Наказателната процедура за замърсяването на въздуха, която е в досъдебна фаза касае контрола на промишлените излъчвания. За другите две процедури, свързани с атмосферното замърсяване Европейска комисия към този момент е сезирала Съд на Европейския съюз. Едното дело е за систематични превишения на равнищата на серен диоксид в региона на Гълъбово. Другото визира казуса с високите равнища на фини прахови частици на територията както на огромните общини(Софийска, Пловдивска, Варненска), по този начин и в останалата част от страната. Всъщност това е второ дело за същото нарушаване. През април 2017 година Съдът на Европейския съюз излезе с решение, че България не е спазвала европейското законодателство по отношение на чистотата на атмосферния въздух и в частност - равнищата на фини прахови частици с размер до 10 микрона (ФПЧ10) в интервала от 2007 година до 2014 година Четири години по-късно еврокомисията заведе втори иск против България, защото страната не беше изпълнила предходното решение. Предстои Съдът да се произнесе.Към второ дело върви още една наказателна процедура. През 2015 година Съдът на Европейски Съюз постанови, че България не е подхванала нужните ограничения, с цел да затвори всички депа за боклуци на територията на страната. Към момента на произнасянето дейни депа са били 113. По думите на екоминистъра към началото на тази година дейните депа са били 52. " Тази процедура ще е сложна, тъй като касае главно локалните управляващи и е много сериозен запас, който да се вложи ", сподели Сандов. Пропуски в оценката за влияние на вятърните турбини към Калиакра над околната среда пък са довели и до наказание на България от Съд на Европейския съюз след тъжба на Българското сдружение за отбрана на птиците. В свое парламентарно изявление на 7 януари министърът на екологията Борислав Сандов, сподели, че по отношение на това дело от България се чака да компенсира повредените територии. Случаят с Калиакра, който се точи към този момент 14 година, илюстрира една от главните аргументи, довели до високия брой наказателни процедури, разясняват от министерството. Става въпрос за " отвод от полемики сред изпълнителната власт и природозащитните Неправителствени организации ". " През последните години министрите на околната среда не се срещаха с готовност с жителите и дори съществуваше неофициална възбрана за каквато и да е връзка на чиновниците на министерството с природозащитните Неправителствени организации ", споделят от институцията. От там показват още, че неналичието на " административни или правосъдни механизми за разрешаване на разногласията сред държавното управление и заинтригуваните страни " е друга съществена причина нарушаванията на екологичното законодателство в България да стигат до Европейска комисия. Държавата бави с години осъществяването на отговорностите си в област правораздаване Надежда Йорданова Фотограф: Георги Кожухаров Част от процедурите в област " Правосъдие, съществени права и поданство " се отнасят не до законодателни ограничения, а до практическо осъществяване на отговорности, които има страната. Само преди месец по една от тези тематики Европейска комисия внесе иск против България поради над 4-годишното забавяне (до момента) с което не се извършва задължението за свързване на Търговския указател със Системата за взаимно свързване на комерсиалните регистри (BRIS). " Тази история е извънредно показателна за годините на безгрижие и безучастие за извършване на значими отговорности. Ако влезете в портала на Европейския съюз за електронно правораздаване ще видите, че България е единствената страна членка, която не е осигурила този достъп ", разяснява Надежда Йорданова през януари в Народното събрание. България трябваше да се свърже с BRIS до 8 юни 2017 година, през 2018г. страната свързването да се случи до края на 2018 година, само че и досега това не е свършено.Четири процедури в област правораздаване са във втора фаза на развиване - стимулирано мнение от Европейската комисия. Останалите процедури са в първа фаза.Във втора фаза са процедурите за несъблюдение на задължението за транспониране на директивите за правото на достъп до юрист н наказателния развой, за презумпцията за невиновност и правото на лицата да участват на правосъдния развой, за правата, отбраната и поддръжката на жертвите на закононарушения, за правата и насърчаването на акционерите.В първа фаза - публично уведомително писмо, са процедури, свързани с несъблюдение на дерективите за процесуалните гаранции на децата, обвинени или обвинени в наказателното произвеждане, за битката със саксуалното принуждение и половата употреба на деца, за битката с тероризма, за правото на информация в наказателния развой и други Девет са наказателните процедури в региона на енергетиката Към края на януари 2022 година настоящите процедури за нарушаване на правото на Европейски Съюз по отношение на България в региона на енергетиката са девет на брой. Това дадоха отговор от отрасловото министерство на въпрос на " Капитал ". Четири от настоящите процедури за нарушаване на правото на Европейски Съюз са свързани с ненапълно транспониране на европейски наставления - Директива 2018/2001 за поощряване потреблението на сила от възобновими източници, Директива 2019/944 по отношение на общите правила за вътрешния пазар на електрическа енергия, Директива 2018/844 по отношение на енергийните характерности на постройките, и Директива 2018/2002 по отношение на енергийната успеваемост. Очаква се обаче скоро да бъде закрита една от тези четири процедури, доколкото в това време директивата за енергийната успеваемост е напълно транспонирана. Останалите пет процедури за нарушаване са свързани с погрешно използване на разнообразни актове на Европейски Съюз: Директивата за енергийната успеваемост, Директива 2011/70/Евратом за отговорно и безвредно ръководство на отработено гориво и радиоактивни боклуци, Регламент (ЕС) 2017/1938 по отношение на ограниченията за гарантиране на сигурността на доставките на газ, Директива 2004/17/ЕО и Директива 2004/18/ЕО, Директива 2009/119/ЕО за налагане на обвързване на държавите-членки да поддържат минимални ресурси от недопечен петрол и/или нефтопродукти, като последната е от компетентността на друга административна конструкция (ДРВВЗ). Всички те са в досъдебна фаза.
По текста работиха Мирела Веселинова, Моника Върбанова, Евгени Ахмадзай и Веселин Нанов
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Политика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР