България е на предпоследно място в Европа по процент хора,

...
България е на предпоследно място в Европа по процент хора,
Коментари Харесай

Проучване показа, че българинът не вярва в живота след смъртта

България е на предпоследно място в Европа по % хора, които имат вяра в живота след гибелта, сочи проучване, което се организира в международен мащаб на всеки пет години и е едно от най-големите и авторитетни необятно употребявани междунационални изследвания в обществените науки. След нас е единствено Албания.

Най-много хора имат вяра в живота след гибелта в Турция, Полша, Босна и Херцеговина и Румъния. Страните от Западна и Централна Европа също имат сериозен % хора (между 40 и 60%) вярващи в живота след гибелта.

" За мен тези резултати надалеч не са изненадващи ". Това акцентира в изявление за предаването " " Теодора Карамелска, учител по социология в Нов български университет. " Бих си разрешила да слага резултатите в подтекста на отговорите, които респондентите, взели участие в проучването, дават и на други основни въпроси като " В каква степен сте набожен? ", " Вярвате ли в визията за парадайс и пъкъл? ", " Имат ли за Вас значение понятия от богословския категориален уред като възмездие, страдалчество, избавление? ", т.е. вярата в живота след гибелта е един съставен елемент от една много по-сложна визия за това какво се случва с нас и в този смисъл аз бих предложила да разтеглим този въпрос и да потърсим отговора освен в една посока, освен да заявим, че за българите е изчезнален този трансцедентен небосвод, хоризонта на отвъдното и да приравним това към атеизъм, а по-скоро да се опитаме да забележим една по-сложна и по-диференцирана визия за това по какъв начин живеем и какво се случва след гибелта ни ".

" Има няколко разнообразни метода да се разсъждава по тематиката за живота след гибелта ", уточни философът и преподавател Иван Господинов. " В Будизма става въпрос за реинтернация, т.е. за връщането в света под друга форма. Друг вид на живот след гибелта е, когато имаме място, където душата изчаква известно време и по-късно се връща или си намира мястото, само че по този начин или другояче от тези правила се вадят доста заключения за това какво да вършим сега и в този момент, по какъв начин да вземем решения. Около 40% от българите са сигурни, че няма живот след гибелта, само че има към 20%, които не са сигурни, както и към 5%, които не са дали отговор, т.е. въпреки всичко има едно поле за по-широка интерпретация и този въпрос не демонстрира детайлно какво тъкмо поверие за живота след гибелта имат поради. Може би доста хора не са били сигурни по какъв начин да отговорят ", сподели той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР