България е на прага на нова COVID вълна. Броят на

...
България е на прага на нова COVID вълна. Броят на
Коментари Харесай

Нова COVID вълна: До три седмици достигаме пика

България е на прага на нова Коронавирус вълна. Броят на инфектираните в страната се усилват гладко. Най-много болни има в София, Варна и Габрово. Столицата даже е на път още веднъж да влезе в жълтата зона с над 100 инфектирани на 100 000 души.

За съвсем 2 месеца лекар Христов от Варна не е имал нито един пациент инфектиран с COVID-19.

" За последната седмица имам 7 публично потвърдени. От сътрудници се получават такива сведения също при нашите връзки. Може да се приказва, че несъмнено имаме нарастване на случаите ", съобщи доктор Николай Христов общопрактикуващ доктор.

Кривата на заболеваемостта ще продължи да пораства. А нарасналата заболеваемост сега специалистите изясняват със спецификите на вируса и неналичието на противоепидемични ограничения.

" Вирусът, който става по-лесно предаваем, само че по-леко протичащ и съсредоточаването през летния сезон на на доста хора на избрани места, доста тесните контакти при неналичието на каквито и да е ограничения ", добави доцент Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

Мерки може да има, в случай че броят на признатите в болница доближи стойности, заложени в Националния пандемичен проект.

" И при по-леко прочитане при всеобщо разпространяване потребност от ограничения ще има ", добави доцент Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

Кунчев е уверен, че има инфектирани с ковид, които остават отвън формалната статистика.

" Има и хора, които го карат леко и не търсят здравна помощ ", сподели доцент Ангел Кунчев.

След края на изключителната епидемиологична конюнктура персоналните лекари не могат да издават посоки за PCR тест за ковид, а антигенните проби не са безвъзмездни за пациентите.

" Определено има спад, само че хората идват и си плашат проучванията и нямат избор, кой знае какъв ", съобщи доктор Светлана Кьосева, вирусолог в здравна лаборатория.

От през днешния ден на процедура у нас е позволена четвърта доза ваксина против коронавирс. Тя е целесъобразна за хората над 18 години, изискването е да са минали най-малко 4 месеца от последната имунизация.

" Още към 9 часа имахме пациентка, която пожела да и бъде сложена 4-та доза. Няколко мъже имахме сред 50 и 60 години.Това са просто хора, които евентуално им следва пътешестване и за това го вършат ", добави доктор Светлана Кьосева.

След известно мъртвило и пациентите на лекар Христов почнали да се интересуват от имунизациите против ковид.

" То си беше в клинична гибел безусловно. На процедура беше спряло имунизирането./ Да от тази седмица започваме по-активно ", съобщи доктор Николай Хрисов, общопрактикуващ доктор.

Здравното министерство планува с изключение на коронавирус имунизациите електронно да се записват и всички наложителни имунизации. А от първи август посоки за влизане в болница ще се издават единствено електронно.

" Пациентът няма да има потребност да носи хартиеното направление. Може да постъпи в което желае лечебно заведение, епикризата ще бъде в електронен формат ", съобщи доцент Васил Пандов, шеф на кабинета на здравния министър.

За половин година здравното министерство устояло да навакса забавената от служебните държавни управления цифровизация в бранша разяснява министърът в оставка.

" Това е един от инструментите, които ще извадят опазването на здравето на ярко. А всички ние като пациенти имаме интерес това да се случи ", сподели още проф. Асена Сербезова, министър на опазването на здравето в оставка.

Здравните управляващи твърдят, че лечебни заведения и лекари ще имат задоволително време да тестват направлението за хоспитализация. А до края на годината се чака да проработи и мобилно приложение, което ще размени и хартиената рецепта за медикаменти, които не са платени от здравната каса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР