България е на последно място по покупателна способност в ЕС,

...
България е на последно място по покупателна способност в ЕС,
Коментари Харесай

Последни сме в ЕС по покупателна способност

България е на последно място по покупателна дарба в Европейски Съюз, написа руманският вестник " Адевърул ", който разгласява разбор за заплатите и покупателната дарба в 45 от общо 52 европейски страни. Анализът е на уеб страницата за финансова информация BVBescu.ro и включва нивото на брутна и чиста заплата в евро и паритета на покупателна дарба в долари, употребявайки последните налични публични данни (за някои от страните данните са от 2018-2019 година, за други - от третото тримесечие на 2021 г.).

Данните от разбора сочат брутна заплата в България от 780 евро, чиста - 605 евро, паритет на покупателна дарба в долари - 1672, по данни за второто тримесечие на 2021 година

В Румъния брутната заплата е 1151 евро, чистата - 708 евро, а паритетът на покупателна дарба е 1931 $ по данни от август 2021 година Чехия, Литва, Полша, Естония и Словения са страните от зоната зад някогашната Желязна завеса, които имат най-високите междинни чисти заплати. С изключение на Естония, всички страни от Източна и Централна Европа имат по-ниски междинни чисти заплати от междинното европейско ниво. Гърция, която в никакъв случай не е била част от групата страни зад Желязната завеса, също е под междинното европейско ниво, отбелязва " Адевърул ".

Според разбора, учреден на обществени данни, най-високата междинна заплата, както брутна, по този начин и чиста, е в Швейцария - 6272 евро брутно и 4717 чисто.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР