България е на път да мине в жълтата Covid зона

...
България е на път да мине в жълтата Covid зона
Коментари Харесай

България е на път да мине в жълтата Covid зона, все още няма случай на Омикрон

България е на път да мине в жълтата Covid зона със заболеваемост под 250 души на 100 000 население, а все още към момента няма нито един инфектиран с новия вид на заболяването " Омикрон ". Това разгласи министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров пред бТВ.

От десетина дни страната ни не е в алената Covid зона, а в оранжева зона и е на път да мине в жълтата, сподели доктор Кацаров.

Той добави, че до този миг подозренията за " Омикрон " у нас не са доказани, само че най-вероятно ще се потвърдят, тъй като нито един от досегашните разновидности на ковид не е прескочил България.

Според здравният министър към този момент не се постанова предприемането на спомагателни Covid ограничения.

" Предприели сме всички нужни ограничения навреме. Защитени могат да се усещат тези, които са имунизирани и са построили имунна отбрана ", сподели здравният министър.

По мотив високата смъртност от ковид в България доктор Кацаров означи, че общата смъртност у нас по начало е доста висока.

" Ние бяхме преди всичко в света и преди пандемията. Анализът, който вършим за високата Covid смъртност у нас, регистрира няколко аргументи. Една, от които е, че сегашният " Делта " вид протича по-тежко от предходните. Но главната е, че доста малко хора се имунизираха ", съобщи служебният здравен министър.

Кацаров добави, че 90% от умрелите от Covid-19 у нас са над 60 години и неса имунизирани. Третата причина за високата смъртност е неприятното положение на здравната система.

Против наложителна имунизация, само че за „ зелен документ “

Здравният министър се разгласи „ за “ зеления документ, само че срещу наложителната имунизация.

Според него депутатите би трябвало да влизат в Народното събрание със „ зелен документ “, тъй като персоналният образец за имунизацията е доста значим.

Но виждаме, че четири партии се оповестиха срещу и това разколебава хората, сподели доктор Кацаров.

" Ако лятото имaше по 30 000-40 000 дози сложени ваксини седмично. Сега имаме по 130 000-140 000 сложени. Сякаш хората осъзнаха смисъла на зеления документ ", добави здравният министър.

Три пъти повече проби за учениците за същите пари

Стойчо Кацаров отхвърли обвиняванията на освободения заместник-министър на опазването на здравето доктор Димитър Петров, че са купувани скъпи проби.

Той изясни, че с 10 – 12 млн. лева се е възнамерявало покупката на 1.5 милиона теста за учениците. След провеждането на търговете са купени 4.7 милиона теста, което е три пъти повече и то на цена близка до тази на назалните проби, които са по-евтини по отношение на така наречен щадящи проби, уточни Стойчо Кацаров.

Посочи, че е въведено условието за наказателна клауза по договорите за доставка на проби след първата извършена поръчка, когато една от компаниите закъсня с доставките. След като въведохме това условие за втората поръчка, това разколеба част от компаниите и те не участваха, изясни Стойчо Кацаров.

Той отхвърли и обвиняванията за съмнителното качество на тестванията, тъй като те имат европейски документ за качество, който подсигурява акуратност на резултата от над 90 на 100.

Служебният здравен министър съобщи, че все още има обезпечени проби за учениците най-малко доникъде на януари.

Болница „ Лозенец “ става детска

Кацаров разгласи, че решението за болница " Лозенец " да стане детска е изрично.

Преди дни медици от лечебното заведение излязоха на митинг поради концепцията то да приюти и пациентите на педиатрията, до момента в който бъде издигната Национална детска болница.

„ Съществуването на болница „ Лозенец “ е особеност, анахронизъм от тоталитарната страна.Това решение (болницата да стане детска – бел.ред.)е издържано от всички гледни точки. Властта се отхвърля от своята привилегия и я дава на най-скъпото си – своите деца. Това е Коледа! Това е смяната! Това е почтеното решение “, сподели Стойчо Кацаров.

Кацаров си потегля задоволен от свършеното

Здравният министър Стойчо Кацаров съобщи, че си потегля от Министерския съвет задоволен от свършеното.

„ Няма груба неточност, която да доклада. Това беше допустимо най-хубавото, което можеше да се направи в тази обстановка “, сподели Стойчо Кацаров.

Той съобщи, че диалози с него да остане на поста не са водени и няма желание да остава в политиката.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР