България е на първо място в ЕС по замърсяване на

...
България е на първо място в ЕС по замърсяване на
Коментари Харесай

Шефът на пациентите сложи маска за мръсен въздух на събитие


България е преди всичко в Европейски Съюз по замърсяване на въздуха с фини прахови частици, които предизвикват гибелта на 15 000 българи годишно. Това съобщи адв. Пламен Таушанов, ръководител на Българската асоциация за протекция на пациентите (БАЗП) по време на семинар в БЧК, проведен от институцията взаимно с Български лекарски съюз. Той си постави защитна маска по време на събитието и прикани всички в залата да го създадат. „ Надявам се в скоро време българите да свикнат да носят такива маски по улиците за да защищават себе си и децата си. И най-много да бъдат пуснати в аптечната мрежа “, уточни Таушанов.





Основавайки се на целта в програмата за ръководство на държавното управление (2017-2021) за възстановяване чистотата на атмосферния въздух, считаме, че следва ясно да се обясни какво се трансформира всяка година и по какъв начин се способства за понижаване на смъртността на българските пациенти, сподели той. Според него с дейното съдействие сред институциите и неправителствените организации може да се реализиран действителни резултати за възстановяване качеството на въздуха в страната.

За задачата по време на срещата се сформира меморандум за съдействие и партньорство сред страната и неправителствените организации. В него се показва, че страните заявяват устрема си да обединят своите старания за реализиране на съдействието и партньорство в битката за понижаване ФПЧ10 и изключително ФПЧ2.5 за удобен атмосферен въздух и понижаване краткотрайното и редовно увреждане на българските пациенти. Заедно ще се работи за информиране на обществото и институциите за проблемите свързани със положението и последствията за здравето и живота на жителите. Също по този начин заявяват готовността си всеки със своите благоприятни условия, форми и средства на деяние да способства в общите старания по постигане на нормите за ФПЧ на ЕК, ЕП и Световната здравна организация.

На събитието участваха зам.-министърът на опазването на здравето Светлана Йорданова, представители на БЛС, БЧК, проф. Иво Петров, Национален съветник по инвазивна кардиология; Д-р Александър Симидчиев, пулмолог; Доц.д-р Михаил Околийски, представител на СЗО у нас; Д-р Петър Чипев, пулмолог, Д-р Жейна Чернева, кардиолог, Пейо Майорски, ръководител на Асоциацията за отбрана на потребителите и др.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР