България е на крачка от еврозоната. Въпреки уверенията на управляващите,

...
България е на крачка от еврозоната. Въпреки уверенията на управляващите,
Коментари Харесай

Финансист обясни има ли риск за българите при влизане в "чакалнята" на еврозоната

България е на крачка от еврозоната. Въпреки уверенията на ръководещите, че промяната на валутата няма да провокира повишаване на живота, половината от българите се оповестиха срещу въвеждането на еврото.

Промените в Закона за банките били нужни, с цел да не се спъва пътя на страната ни към участие в Еврозоната. Ако се изиска от България да се промени курсът на еврото, то ръководещите са склонни да откажат.

"Били са поискани промени в българското законодателство от Европейската централна банка за българското законодателство напълно да дава отговор на условията на европейското законодателство, което контролира ЕЦБ. И тук става въпрос за приемане на два документа, в които се разказва по какъв начин влиза една страна във валутно-обменния механизъм и какво се случва до момента в който стои там ", сподели журналистът Петър Илиев в студиото на "Денят ON AIR ".

"Ключовият въпрос е има ли риск за болшинството българи? Има ли риск за лв. като счетоводна единица, преди всичко? Моето мнение е, че това, което обсъждаме сега е излишно, погрешно и нездравословно.

Въпросът дали да се прави или не, е въпрос към силата и потенциала на българската администрация в Българска народна банка да контракти въпроса за приемането на България в еврозоната, тъй че тази полемика да не е нужна ", твърди финансистът Мартин Заимов.

"Този механизъм внася едни спомагателни буфери. Те единствено подсигуряват прекосяването на България през този валутно-курсов механизъм безпроблемно. Стабилността на българският лев при прекосяването през валутно-курсовия механизъм е обезпечена ", съобщи финансистът Борис Петров.

Според Петър Илиев обаче даже да има предполагаем риск курсът на лв. да бъде надценен или недооценен, би трябвало да има гаранция, че това не може да мине.

"Законът за валутния ръб е изработен по този начин, че българските парламентаристи да не могат да се намесват и има причина за това ", означи той.

"Доверието не трябва да бъде давано с лека ръка. Трябва да разберем какъв потенциал има българското държавно управление, администрация, Народно събрание да се оправя с сходни задания без значение от европейските институции. Не знам кой и по какъв начин, само че би трябвало да се желае от българската администрация да усъвършенства своя потенциал ", счита Мартин Заимов.

"Ние отговаряме сега на всички условия да минем бързо през интервала в чакалнята на еврозоната. Топката е в нашите крайници и ние би трябвало да я изиграем уместно. Страната посреща всички критерии, тъй че да бъде един пълновръстен член на еврозоната ", сподели Борис Петров.

Петър Илиев е уверен, че въпреки всичко би трябвало да има законова гаранция като експлицитен законов текст, че България няма да одобри различен закрепен курс с изключение на този.

"Не бива да се разчита на декларацията на който и да било политик. Това не е рационално ", добави Заимов.

"Членството в еврозоната значи консолидиране на България в европейските стопански институции. България да бъде член на ЕЦБ ни дава присъединяване в европейския банков контрол. Когато надзорът мине над националното равнище, тогава политическото въздействие върху него понижава фрапантно ", твърди Борис Петров пред Bulgaria ON AIR.

"Имаме потребност от доста много бързо възстановяване на потенциала на нашите институции. Така че в случай че имаме потребност да вземем решение с кого да се обвържем, да може да вземем това решение. Тази паника към днешна дата е безусловно непотребна ", безапелационен бе Заимов.

И добави, че е значимо е да разберем, че светът се трансформира доста бързо в посока, в която всички ще би трябвало да променим фундаментално метода си на живот.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР