България е на едно от първите места по процент на

...
България е на едно от първите места по процент на
Коментари Харесай

България е сред първите места по сърдечносъдова смъртност

България е на едно от първите места по % на сърдечносъдовата смъртност по отношение на общата смъртност. Това сподели проф. Иво Петров пред публицисти, съобщи „ Фокус “.

„ Сърдечносъдовите болести освен в България, само че и в доста други страни в Европа и в Америките е номер едно палач. За страдание, в България е един от водачите. С няколко страни към България несъмнено си разделяме първите места като % на сърдечносъдовата смъртност по отношение на общата смъртност. Профилактиката и ранното диагностициране и лекуването на сърдечните болести несъмнено е задача и би трябвало да бъде задача освен на лекарското съсловие, само че също по този начин и на институциите и на страната. Има обособени случаи и проблясъци, в които дори съумяваме да публикуваме и да презентираме. Биха споделил, че като дейна страна и дейни участници в конгресите много ни почитат “, сподели още проф. Петров.

„ Но към момента като рутинна процедура България е доста надалеч от мечтаните стандарти. В европейските страни ендовескулаторната терапия е станала доста от дълго време златен стандарт. В България към момента мъчно си пробива път, заради добре известните на всички ни аргументи – доста по-ниско финансиране, по-малка роля на образованието. Една от задачите на нашия конгрес е тъкмо това – да се даде достъп на млади, на сътрудници от разнообразни специалности да имат повече познания и опит “, акцентира той.

" Обществото не би трябвало да има толерантност към принуждение към лекари. Трябва да има санкции по отношение на експанзията, в това число и по отношение на експанзията към лекари. Трябва да има надзор и по-строга защита на здравните заведения. Трябва да се подхващат ограничения ", акцентира той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР