България е на четвърто място в Европейския съюз по поскъпване

...
България е на четвърто място в Европейския съюз по поскъпване
Коментари Харесай

С 85% са нараснали цените в България от началото на века

България е на четвърто място в Европейския съюз по повишаване на стоките и услугите сред 2000 и 2017 година, сочат данни на европейската статистическа работа Евростат, оповестява Инвестор.
С изключение на мебелите и домакинските уреди цените на стоките и услугите у нас означават по-голямо покачване в съпоставяне със междинното ниво в Европейски Съюз през обсъждания интервал, като в съвсем всички категории сме в топ пет по повишаване на цените, сочат още данните на европейската статистика.
Най-много са поскъпнали алкохолът и цигарите, а най-слаб е бил растежът на цените в региона на връзките. В пет от 11-те изследвани категории артикули и услуги от Евростат цените у нас са нарастнали с над 100%, а в нито една не е регистрирано поевтиняване от началото на века.
Между 2000 и 2017 година цените у нас означават растеж от 84,6% при приблизително ниво от 36,5% в Европейски Съюз през същия интервал. Най-много е поскъпнал животът в Румъния – цените на стоките и услугите в северната ни съседка са нарастнали с цели 257% от началото на новия век. Преди страната ни са също Унгария с растеж на цените от 98% и Латвия с 86,7%. Цените на стоките и услугите в Исландия също са се повишили повече, в сравнение с в България през обсъждания интервал – със 108,3%, само че страната не е членка на Европейски Съюз.
Най-слаб растеж на цените на стоките и услугите сред 2000 и 2017 година е регистриран в Германия – единствено с 28,6%, следвана от Швеция с 29,1% и Франция с 29,7%.
По отношение на категориите артикули и услуги у нас максимален растеж на цените от началото на века е регистриран при алкохола и цигарите – с цели 408,8%. Страната ни е на второ място в Европейски Съюз по този индикатор след Румъния, където същите артикули са отбелязали растеж на цените от 726,5% при приблизително ниво в Европейски Съюз от 92,1%. Най-слаб растеж на цените алкохола и цигарите през обсъждания интервал записва Финландия – единствено 35,8%.
От началото на века цените за обучение в България са нарастнали с 214,5%, което слага страната ни на трето място измежду страните членки на Европейски Съюз още веднъж след Румъния, където образованието е поскъпнало с 297,3%, и Англия, която отбелязва растеж от 256,4%.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР