България е на четвърто място в Европейския съюз (ЕС) по

...
България е на четвърто място в Европейския съюз (ЕС) по
Коментари Харесай

България е четвърта в ЕС по ръст на разходите за труд през второто тримесечие

България е на четвърто място в Европейския съюз (ЕС) по ритъм на повишаване на почасовите разноски за труд през второто тримесечие на актуалната година, като нарастването доближава 11% по отношение на същия интервал на 2016 година. Това демонстрират оповестените през днешния ден данни от Евростат.

Преди нас по този потказател са Румъния с повишаване от 18,6%, следвана от Унгария (+13%) и Чехия (+ 11,1%).

Почасовата цена на работната мощ (включваща налози, заплати и други разноски) в еврозоната набъбна през второто тримесечие на актуалната година с 1,8% от 1,4% през първото тримесечие, отбелязвайки най-солидно покачване от началото на 2016 година, до момента в който в Европейски Съюз растежът се форсира до 2,2% от 1,6% през трите месеца до края на март.

В същото време заплащането на труда в еврозоната набъбна през второто тримесечие на годишна база с 2,0% след покачване с 1,3% при започване на годината, като това съставлява най-солиден напредък на заплатите от първите три месца на 2015 година. В рамките на Европейски Съюз растежът на заплатите се форсира до 2,4% от 1,5% през интервала януари-март.

Данните на Евростат демонстрират, че България е измежду страните от Европейски Съюз с минимален дял на свободните работни места в стопанската система.

Делът на свободните работни места у нас се намалява с 0,2 процентни пункта през второто тримесечие до 0,8%. Същият дял са и свободните работни места в Испания и Кипър, а в Португалия доближават 0,9%.

Най-нисък е делът на свободните работни места в Гърция – 0,7% за второто тримесечие, а най-голям е в Чехия, където свободните работни места доближават 3,6%.

Като цяло в Европейски Съюз делът на свободните работни места доближава 2% за интервала април-юни, а в еврозоната – 1,9%. В съпоставяне с предходното тримесечие делът на свободните работни места се усилва с 0,1 процентни пункта и с 0,2 процентни пункта на годишна база.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР