България е на четвърто място по затлъстяване в Европа, а

...
България е на четвърто място по затлъстяване в Европа, а
Коментари Харесай

Над 1/3 от децата в България са с наднормено тегло

България е на четвърто място по затлъстяване в Европа, а близо 40 % от детското ни население е със затлъстяване, сподели доктор Цветелина Цветанова, шеф на звено „ Детска ендокринология “ на Клиника по педиатрия към Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване (УМБАЛ) „ Свети Георги “ – Пловдив, оповестиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Критерият за затлъстяване е показателят на телесна маса, който е съотношението сред растежа и тежестта. За наднормено тегло се счита, когато показателят на телесната маса при деца над петгодишна възраст е сред 85-97-и персентил, а за затлъстяване - над 97-и по стандартите на Световната здравна организация за оценка на телесната маса. При деца под пет години се прави оценка съотношението тегло по отношение на растеж. По данни на Националната стратегия за предварителна защита на хроничните незаразни заболявания 2021-2025 година в България се резервира висока периодичност на затлъстяване измежду популацията в дейна възраст. При хора на възраст сред 30-59 година със затлъстяване са 29 % от мъжете и 20% от дамите, а при изследваните на възраст 60-74 година – повече от 29% от мъжете и над 35% от дамите. Изследванията демонстрират, че детското затлъстяване също е с висока периодичност и ще нарасне с 60 % до 2030 година

На международната карта България е на 117-о място по затлъстяване на популацията – на 140-о място при дамите, на 71-во място при мъжете и 79-о място при децата, показват от лечебното заведение.

„ Основните аргументи за затлъстяване на децата са две и те не са свързани с първичен медицински проблем. На първо място е заседналият метод на живот и прекалено много време прекарано от децата пред тв приемници и компютри, а втората причина за наднормено тегло е методът на хранене и лесният достъп до висококалорични храни и храни, богати на захари. При деца с висока степен на затлъстяване има риск от " отключване " на 250 разнообразни болести като възрастен. Затлъстяването води до инсулинова устойчивост, това към този момент " отключва " преддиабетно положение и захарен диабет. Основният риск при високостепенно затлъстяване е освен диабет вид 2, само че и сърдечно-съдови болести “, сподели доктор Цветанова.

Основният контингент пациенти, които посещават амбулаторно детска ендокринология, са деца със затлъстяване, чиито родители не осъзнават казуса и отхвърлят несъразмерното и безсистемно хранене. Добре е да се знае, че децата със затлъстяване, при които има хормонална причина, са под 10 %. Останалите пълнеят от препитание, а самото затлъстяване води до редица метаболитни проблеми. В огромна степен децата със затлъстяване са по-високи и склонни към по-ранен пубертет, само че девойките със затлъстяване развиват поликистозно-овариален синдром, а оттова и честите в последно време фертилни проблеми.

Осъзнаването на родителите и на пациентите за казуса и смяната в хранителния и двигателен метод на живот са съществени за лекуването при затлъстяване. Факторите, които повлияват възприятието за задоволеност, положението на централната нервна система и нейните нарушавания, също могат да доведат до появяването на затлъстяване. В някои случаи пациентът може да се насочи и към психична помощ за осъзнаване на казуса и подпомагане за осъществяване на предписаното лекуване, допълниха от лечебното заведение.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР