България е на 4-то място в ЕС по ръст на

...
България е на 4-то място в ЕС по ръст на
Коментари Харесай

България сред най-активните в ЕС по ръст на продажбите на е-коли

България е на 4-то място в Европейски Съюз по растеж на продажбата на електрически автомобили, демонстрират данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA). В третото тримесечие на годината тя е със 101,7 % нагоре в съпоставяне със същия интервал на м.г.  Пред страната ни има единствено три други с 3-цифрен растеж - Кипър (+490%), Латвия (+231,8%) и Румъния (+213,4%).

ACEA не показва съответни цифри. Не е моментът за фанфари, защото тръгваме от доста ниски стойности, само че не би трябвало да се не помни също, че и в трите изредени страни, както и в доста други, има дотации и всевъзможни облаги при покупката на електрическа кола, а в България няма.

Единствено Дания и Италия записват минуси във връзка с BEV - надлежно 2,6% и 35%.

Електрическите и хибридните коли държат 43% от продажбите на нови коли в Европейския съюз през третото тримесечие, проличава от данните на ACEA.

За същия интервал на предходната година процентът им е бил под 40 на 100 от пазара.

Повече от един на всеки 10 продадени автомобила, или 11,9%, е бил напълно електрически, като BEV означават растеж с цели 22% по отношение на третото тримесечие на 2021 година Ако погледнем съответните цифри, регистрациите на возилата с нулеви излъчвания са били 259 449.

За това оказва помощ и процесът, който следим - доста страни махат дотациите за плъг-ин хибридите в интерес на напълно електрически коли. Така покупко-продажбите на този вид возила са паднали с 6 %.

Продажбите на бензинови коли са намалели с 3,3%, само че предстоящо те остават най-популярните в Европейски Съюз с 37,8 на 100.

Дизеловите коли съставляват 16,5 % от пазара, тук налице е спад от 4,7% на годишна база.

За съпоставяне, през 2015 година дизелите са били съвсем 52% от покупките в Европейски Съюз.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР