България е на 2 място в Европа по употреба на

...
България е на 2 място в Европа по употреба на
Коментари Харесай

Проф. Илко Гетов: Втори сме в Европа по гълтане на антибиотици

България е на 2 място в Европа по приложимост на антибиотици. Опасявам се, че ненужната приложимост на антибиотици ще продължи. Това съобщи заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов.

От през днешния ден в Държавен вестник е оповестена смяната на Наредба 4 и се връща редом потреблението на електронни и хартиени предписания за антибиотиците.

„ Ще следим използването на антибиотиците единствено с електронните предписания, тъй като с хартиените няма по какъв начин да го направям “, сподели проф. Гетов.

Той разяснява дали е намаляла използването на антибиотици през този зимен сезон, когато най-често върлуват грипове и разнообразни простуди и настинки.

„ Амбицията ни е от 1 април всички медикаменти по наставление да минат на електронна рецепта “, съобщи заместник-министърът на опазването на здравето.

Той подсети, че този интервал ще бъде краткотраен единствено до 1 април 2024 година, като този интервал ще бъде употребен за работа върху системата, тъй че тя да бъде приспособена към практиката и да няма повече проблеми с електронното наставление.

„ Като цяло използването на антибиотици е намаляла, само че дефинитивни данни нямаме. Около 28% е намаляла използването на антибиотици за интервала от началото на въвеждането на електронната рецепта “, съобщи проф. Гетов.

В същото време той се притеснява, че в този момент още веднъж може да се върне остарялата процедура на взрив на използването на антибиотици. „ Опасявам се, че ненужната приложимост на антибиотици ще продължи. Много се надявам лекарите и фармацевтите да бъдат извънредно прецизни и съзнателни и оптимално да лимитират използването на антибиотици, тъй като България е на 2 място в Европа по приложимост на антибиотици. Това е една бомба със закъснител за бъдещите генерации във връзка с антибиотичната устойчивост “, предизвести проф. Гетов, съобщи БГНЕС.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР