България е на 12 място в Европа по смъртност, причинена

...
България е на 12 място в Европа по смъртност, причинена
Коментари Харесай

България е 12-та в Европа по смъртност заради неправилно хранене

България е на 12 място в Европа по смъртност, породена от погрешно хранене. В проучването на университета „ Фридрих Шилер” в Йена в Германия са включени общо 51 страни, написа БГНЕС. Проучването обгръща данни от 1990 година до 2016 година Първите 10 страни с най-висока смъртност са все някогашни руски републики.
Първенец в негативната ранглиста е Узбекистан, където умрелите от погрешно хранене са близо 400 на 100 000 души. Следват Туркменистан, Киргизстан, Украйна, Молдова, Азербайджан, Беларус, Таджикистан и Казахстан. На последната позиция от първата десятка е Русия с към 300 жертви на 100 000 души. Единадесета е отново някогашна руска република - Грузия и незабавно след нея се подрежда България. У нас умрелите, в резултат на погрешно хранене, са 260. Основните болести, породени от това, засягат съдовата система и са подбудени от нездравословни хранителни привички.
Най-здравословно се хранят жителите на Испания, Израел и Франция. В тези страни умрелите от нездравословното хранене са надлежно по 43 души - в първите две страни и 46 - в другата посочена нагоре. По оценки на учените през 2016 година неправилното хранене е станало причина за към половината от смъртните случаи в Европа.
Над два милиона поданици на района са станали жертва на заболявания, свързани с високо наличие на сол в храната и слаба консумация на плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести артикули. Учените откриха също, че мъжете са по уязвими на сърдечно-съдови болести заради нездравословно хранене. Жените попадат в рисковата група след 50-годишна възраст, до момента в който на мъжете храненето оказва отрицателно въздействие и в по-ранните години от живота.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР