България е на 11 място от класацията с общо 20

...
България е на 11 място от класацията с общо 20
Коментари Харесай

Репортери без граници: България е сред 20-те най-опасни за журналисти страни в Европа

България е на 11 място от класацията с общо 20 страни в Европа, в които работата на публицистите е избрана като най-опасна. Това сочи годишният отчет на " Репортери без граници " (RSF), като в България и 9 други европейски страни има по 1 ликвидиране за 20 години. На други места в Европа Турция е класирана на трето място по заплаха с 9 убити публицисти за две десетилетия, следвана от Франция с 8 " вследствие на всеобщото ликвидиране в сатиричния седмичник " Шарли ебдо " в Париж през 2015 година " Сред страните на Балканите са и Хърватия и Гърция с по 2 убийства и Косово с 1, предава БГНЕС. 

През последните 20 години в света са били убити 1668 публицисти - приблизително по над 80 на година. Двете десетилетия сред 2003 година и 2022 година са били " изключително смъртоносни десетилетия за тези, които са в работа на правото на информация ", обявиха основаните в Париж деятели за медийни права.

" Зад цифрите стоят лицата, личностите, геният и ангажираността на тези, които са платили с живота си за събирането на информация, търсенето на истината и пристрастеността си към публицистиката. Краят на тази година е подобаващ миг да им отдадем респект и да молим за цялостно ценене на сигурността на публицистите, където и да работят и да свидетелстват за действителностите по света ", съобщи генералният секретар на RSF Кристоф Делоар. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР