България е магнит за инвестиции заради ниските данъци - тази

...
България е магнит за инвестиции заради ниските данъци - тази
Коментари Харесай

Бивш служебен министър сметна как държавата ни взема половината от всичко - за какво?

България е магнит за вложения поради ниските налози - тази мантра от дълго време бива повтаряна извънредно постоянно от българския министър председател Бойко Борисов, който не не помни да акцентира равнището на корпоративния налог и че то е най-ниското в Европа (10%). Всъщност ефикасният корпоративен налог в България даже е по-нисък - 9,5%, сочи отчет от данъчния специалист Петер Янски от Карловия университет в Прага, направен по поръчка на политическото семейство на " Зелените " в Европейския парламент. Само че съгласно същия отчет това е една от най-малките позитивни разлики от проучените страни - тъй като да вземем за пример в Люксембург формалният корпоративен налог е 29%, само че фирмите заплащат приблизително 2,2% от облагата си, написа actualno.com.

``
реклама

В Холандия публично корпоративният налог е 25%, само че се заплаща малко над 10%, в Унгария ефикасната ставка е 9%. И въпреки всичко България наподобява напред, само че ниски ли са българските налози? Ако смятате ефикасен налог от 47,8% за невисок, то тогава да, ниски са, написа в своя обява във Фейсбук някогашният длъжностен министър на стопанската система, енергетиката и туризма Асен Василев. Той заемаше поста по времето на служебния кабинет на Марин Райков, който управляваше България незабавно след първата оставка на Бойко Борисов. Василев прави и " една елементарна и нагледна сметка ", с която демонстрира по какъв начин данъчното задължение в България в действителност в действителност дава отговор на определението за думичката " задължение ".

Той приема за база оптималния застрахователен приход, който към този момент е 3000 лв.. Работодател може да си разреши да заплаща за работно място от 3 570 лв. (и 60 стотинки).

Данъци, които заплаща работодателят, са:

1. Обществено обезпечаване: 327.60 лв.

2. Здравно обезпечаване: 144 лв.

3. Задължително пенсионно обезпечаване: 84 лв.

4. Трудова акцидент и професионална болест: 15 лв. Общо налози платени от работодателя: 570.60 лв.. За служащия остава " брутна " заплата 3,000 лв.. Данъци, които заплаща служащият:

5. Обществено обезпечаване: 251.40 лв.

6. Здравно обезпечаване: 96 лв.

7.Задължително пенсионно обезпечаване: 66 лв.

8. Данък Общ Доход (10%): 258.66 лв. За служащия остава " чиста " заплата: 2,327.94 лв.. Или с други думи, работодателят наема служащия и отделя за това 3 570.60 лв., само че служащият получава чисто 2 327.94 лв.. Държавата взема 1 242.66 лв. или 34.8% от парите, които работодателят е подготвен да заплати на служащия, като това са " директни налози ". Следват обаче косвените:

9. Работникът, откакто си получи чистата заплата, заплаща 20% Данък добавена стойност на всички артикули и услуги, т.е. дава на бюджета още 465.58 лв. под формата на Данък добавена стойност.

10. Отделно са акцизи върху цигарите, бензина и алкохола, мита, локални налози и такси и така нататък Накратко - работодателят заплаща 3 570.60 лв. за един служащ.

Служителят получава 1 862.96 лв., откакто са платени всички директни налози от него и работодателя му. Държавата взема 1 708,24 лв.. Ефективният налог на всяка брутна заплата до 3 000 лв. в България е 47.8% - без да броим акцизи, мита, локални налози и такси. За край Василев пита: " Хайде в този момент да се замислим какво получаваме против 50% от парите, които създаваме... работещи лечебни заведения? положителни учебни заведения и детски градини? естествени тротоари? качествени пътища? чисти паркове? сигурност и отбрана? почтени пенсии?... или може би една огромна кражба, гарнирана с несръчност и непросветеност... "

 



ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Ком
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР