България е купувала в пъти по-скъпа техника за строителство и

...
България е купувала в пъти по-скъпа техника за строителство и
Коментари Харесай

Купувана е в пъти по-скъпа техника за строителство и селско стопанство с пари от еврофондовете

България е купувала в пъти по-скъпа техника за строителство и селско стопанство при потреблението на пари от еврофондовете. Освен това проблем остава работата на правосъдната система и прокуратурата, както и злоупотребите при публичните поръчки. Това са дребна част от заключенията на комисията по бюджетен надзор към Европейския парламент, съобщи Българска национална телевизия. Представители на комисията бяха на посещаване през последните три дни в София.

В България са купувани с евросредства техника за градеж на пътища, чиято цена е била съзнателно повишена до няколко пъти.

" Това са неща, които неведнъж се загатват в одитите на европейската комисия - най-общо вашите пътища може да са доста евтини, само че в случай че плана се финансира от европейските фондове внезапно цената става висока ", съобщи Томаш Здеховски, ръководител на делегацията.

Купувана е земеделска техника с от 30 до 50% повишени цени, изясни още Здеховски. Той разяснява, че обикновена инспекция в гугъл какви са настоящите цени е можело да ориентира проверяващите у нас органи, в случай че са имали подозрения.

" Проблемът в България е неналичието на следствие, неналичието на прокурорски дейности и това е проблем от много време ", съобщи София ин'т Велд от Renew.

Евродепутатите са се срещнали и с проблема с измамите с къщи за посетители.

" Средствата, които са били непозволено употребявани от Европейския съюз са възобновени в европейския бюджет от републиканския и всички бенефициенти, които са се възползвали по този непозволен метод от тези пари, са дадени на Национална агенция за приходите за наложително събиране ", съобщи Андрей Новаков от ЕНП.

" Болно ни е да чуваме това, задачата е парите да се върнат от тези, които в действителност са злоупотребили ", съобщи Виола Фон Крамон - Таубадел, Зелените/ЕСА.

Евродепутатите ще излязат с отчет. Те са се срещнали с премиера Кирил Петков, депутати и представители на прокуратурата.

" Не е наша задача да поучаваме никого, просто се опитваме да получим обща визия по какъв начин стоят нещата сега, къде се намираме, и какви промени се ползват. В последна сметка ние би трябвало да разчитаме на българската система да си свърши работата, оказа се, че слабото звено е в правосъдната система и прокуратурата ", разясни Цветелина Пенкова, С&Д.

По време на визитата евродепутатите са се срещнали и с проблема " Барселонагейт ", само че не дадоха детайлности.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР