България е изправена пред значителни предизвикателства, свързани с бедността и

...
България е изправена пред значителни предизвикателства, свързани с бедността и
Коментари Харесай

ЕК: Критична ситуация с бедността в България

България е изправена пред обилни провокации, свързани с бедността и общественото включване. Това написа в предложение за взаимен отчет за заетостта в Европейски Съюз, направено от Европейска комисия и Съвета на Европейски Съюз, което е част от Есенния пакет на европейския учебен срок.

Общият дял на хората в риск от беднотия или обществено изключване в България, макар скорошните понижения, възлиза на 32,2 % и е един от най-високите в Европейски Съюз, като междинното европейско равнище е 21,6 %. Това разкрива " критичността на обстановката ", съгласно Европейска комисия.



Рискът за изпадане в беднотия е изключително висок за хората с увреждания, живеещите в селски и отдалечени региони и ромското население в страната ни. В този подтекст обществените прехвърляния (с изключение на пенсиите) са имали лимитирано влияние, намалявайки бедността едвам с 24,4 % при приблизително за Европейски Съюз понижение с 35,3 %.

Освен това неравенството, измерено като квинтилно съответствие на приходите (съотношението на общия приход, получен от 20-те % от популацията с най-високи приходи, към този, получен от 20-те % от популацията с най-ниски приходи - бел. авт.), остава сериозно и е измежду най-високите в Европейски Съюз: 7,3 % в България по отношение на приблизително 4,7 % в Европейски Съюз.

Ситуацията се утежнява от обстоятелството, че многото хора, живеещи в семейства, които се затрудняват с жилищните разноски (15,1 % от населението).

България все е изправена и пред провокации, свързани с образуването на умения, предизвестява още Европейска комисия.



Делът на възрастните хора с най-малко съществени цифрови умения остава невисок (31,2 % в България по отношение на приблизително 53,9 % за Европейски Съюз през 2021 г.). Укрепването на придобиването на умения от възрастни хора, в това число в цифровата област, е значимо за зеления и дигитален преход.

В същото време делът на прибързано напусналите просветителната система в България понижава и възлиза на 10,5 %, покрай междинното за Европейски Съюз равнище от 9,6 %. Този дял обаче остава изключително висок (19,1 процента) в селските региони на страната.

Пазарът на труда в България в последно време се усъвършенства, само че провокациите се резервират, изключително във връзка с хората с увреждания и младежите.

България сподели мощно възобновяване на пазара на труда с рекордно висок % на претовареност (75,7 % от трудоспособното население през 2022 г.) и устойчиво намаляване на равнището на безработица до 4,3 % през предходната година.

През 2022 година заетостта измежду хората с увреждания в България обаче към момента е доста по-ниска от междинната за Европейски Съюз. Същевременно, макар че понижава през последните няколко години, делът на младежите, които нито са заети, нито се образоват, е 15,1 %, оставайки над междинното за Европейски Съюз равнище от 11,7 %.

Въз основа на констатациите от разбора на Европейска комисия, България е разпозната като изправена пред евентуални опасности във връзка с възходящата обществена конвергенция, които изискват спомагателен разбор, заключават от Еврокомисията. Това постанова да се организира втори стадий на по-задълбочен обзор, каквато е обстановката и в Италия, Испания, Унгария, Румъния, Естония, Литва.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР