България е изправена пред структурни предизвикателства, засягащи дългосрочните перспективи на

...
България е изправена пред структурни предизвикателства, засягащи дългосрочните перспективи на
Коментари Харесай

Топим се най-бързо в Европа. До 2050 България ⅓ от населението - в пенсионна възраст

България е изправена пред структурни провокации, засягащи дълготрайните вероятности на нейния пазар на труда. Неблагоприятната демографска динамичност, съчетаваща бързо застаряване на популацията и мощно обезлюдяване заради ниска раждаемост и емиграция, са измежду най-сериозните провокации, пред които е изправена страната, се регистрира в отчета, представен от Българската телеграфна организация.

До 2050 година ⅓ от пълнолетните в България ще бъдат на възраст 65 години или повече, което най-вероятно ще докара до дефицит на пазара на труда и ще провокира стрес върху системата за обществено обезпечаване на България. Страната има едни от най-високите проценти такива младежи в Европейски Съюз – 17 на 100, спрямо 13 на 100 в Европейски Съюз.

Експерти приканват за политики, ориентирани към пазара на труда.

Около 900 000 пълнолетни в трудоспособна възраст са безработни или неактивни, доста от тях са част от уязвими групи, които са най-отдалечени от пазара на труда.

Същевременно отчетът демонстрира, че заетостта на високообразованите е измежду най-високите в Европейски Съюз – 89 % в групата на 15-64-годишните през 2019 година, до момента в който заетостта измежду нискообразованите е доста по-малка – единствено 38 %. Аналогично, както заетостта, по този начин и нивото на заплатите са доста по-високи в стопански по-богатите региони, в сравнение с в бедните и отдалечените елементи на страната, а данните за трудовата претовареност варират доста при етническите групи.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР