България е изпълнила или е постигнала напредък по няколко препоръки,

...
България е изпълнила или е постигнала напредък по няколко препоръки,
Коментари Харесай

ЕК за България: Имате напредък, но още трябва

България е изпълнила или е постигнала прогрес по няколко рекомендации, само че към момента не по всички. Това е главният извод в 16-ия отчет на ЕК  за напредъка на България по механизма за съдействие и инспекция, показан в Брюксел през днешния ден.

И след този отчет, мониторингът над страната ни няма да отпадне, излиза наяве още от документа и изказване на зам.-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс. „ За нас е ясно, че България е постигнала забележителен прогрес в редица области, засягащи върховенството на закона. Препоръките, които отправихме към България, бяха отчасти изпълнени, само че към момента има път, който би трябвало да бъде извървян ”, сподели той в коментар към отчета. " Разчитам на държавното управление на България да извърши всички замислени промени и да избегне забавяния, с цел да се реализира прогрес към задачата да се постави завършек на механизма в границите на мандата на тази комисия. ", добави Тимерманс.

Наблюдението на Европейска комисия ще продължи най-малко още година. В отчета са посочени няколко позитивни аспекта за страната ни, измежду които приемането на нов антикорупционен закон и усилването на битката с проведената престъпност.

Сред рецензиите пък е методът, по който беше определена парламентарната квота на Висшия правосъден съвет и признатите пътни карти на прокуратурата.

Отбелязано е още, че не се постанова формулирането на нови рекомендации към страната ни.

Министърът на правораздаването Цецка Цачева реагира с думите, че в евродоклада има справедливи рецензии. По думите ѝ държавното управление е със съзнанието, че ще бъдем следени от Европа и по времето на европредседателството. За първи път обаче, в новия годишен отчет, няма нови рекомендации, почерта специално  Цачева.

Комисията ще направи обзор по механизма за съдействие и инспекция за България още веднъж към края на 2018 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР