България е изнесла индиректно за Украйна оръжия за около 5

...
България е изнесла индиректно за Украйна оръжия за около 5
Коментари Харесай

Кирил Петков: Само за 164 дни България изнесе индиректно за Украйна оръжия за около 5 млрд. лева

България е изнесла косвено за Украйна оръжия за към 5 милиарда лв., като това е станало единствено за 164 дни. Износът е станал с поддръжката на американското и британското държавно управление. Това сподели пред Би Ти Ви съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков.

 

Той не посочи въпросните 164 дни от по кое време тъкмо са почнали. Проста сметка демонстрира, че от началото на съветската експанзия в Украйна до рухването на държавното управление му предходната година изминават малко по-малко от 200 дни.

 

По времето на кабинета " Петков " България не можеше да изнася непосредствено оръжие за Украйна поради решение на Народното събрание. По гледище на Българска социалистическа партия в качеството на съдружен сътрудник на " Продължаваме промяната " беше признато да се изпраща единствено филантропична помощ.

 

През юни 2022 година, 4 месеца след началото на войната, одеве освободеният началник на държавната компания за търговия с оръжия " Кинтекс " Александър Михайлов разгласи, че от началото на войната е изнесена продукция за " 2 милиарда евро ". В началото на тази година пък в следствие на немския вестник " Велт " беше посочено, че България е предоставила гориво и руски оръжия на Украйна, само че скрито, поради проруски политици в държавното управление на Кирил Петков.

 

Преди към месец пък " Ню Йорк таймс " описа в своя обява по какъв начин оръжейните фабрики в България процъфтяват от началото на войната. В публикацията се показва, че съгласно държавни оценки от октомври м.г. прогнозният експорт на въоръжение от България е надхвърлил 3 милиарда $ за 2022 година - пет пъти повече от продажбите през 2019 година (последната " естествена " за бизнеса година преди пандемията - бел.ред.).
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР